Tesla доминира в списъка на произведените в Америка автомобили, като сега Model Y заема челното място в класацията за 2022 г.

До скоро все още имаше много хора, които дори не знаят, че Tesla е американски автомобилен производител. Това обаче се промени през последните няколко години, тъй като Tesla стана напълно мейнстрийм марка. Истината е, че компанията е не само американски автомобилен производител, но е може би най-американският производител на автомобили.

Сайтът Cars.com провежда годишен американски индекс, за да определи кои автомобили, произведени в САЩ, са с най-много производствени мощности в Америка. Критериите са следните:

- Местоположение на окончателното сглобяване;
- Процент на части от САЩ и Канада;
- Страна на произход на наличните двигатели;
- Страна на произход за наличнo предаванe;
- Служители в производството в САЩ спрямо отпечатъка на автомобилния производител.

Tesla вече зае първото място миналата година с Model 3, но сега Cars.com пусна своята класация за 2022 г., а Tesla доминира тази година с общо четири превозни средства в топ 10.

Tesla се възползва от силното вертикално интегриране, докато останалата част от индустрията се фокусира върху каросерията, монтажа и двигателите на превозните средства, като същевременно разчита на доставчици за голяма част от останалите си превозни средства.

Model 3 и Model Y имат по-висок резултат от Model S и Model X, защото Tesla получава батериите за моделите от Panasonic в Gigafactory Nevada, докато клетките за Model S и X идват от Япония.

Снимка: Unsplash

Виж още: Китайски град забрани колите на Tesla заради опасения от шпионаж