На автомобили Tesla е забранено влизането в китайския курортен град Бейдайхе в продължение на два месеца поради опасения за шпиониране по време на среща на ръководството на страната, която се провежда там.

В по-голямата си част се смята, че Tesla и китайското правителство имат добри отношения.

Двете страни постигнаха сделка, която доведе до това, че Tesla стана първият чуждестранен автомобилен производител, който изцяло притежава автомобилна фабрика в Китай, без да се налага да има съвместно предприятие с държавна компания.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск също е известен с това, че възхвалява китайския народ и се въздържа да критикува китайското правителство.

Въпреки това официален Пекин изрази ясни опасения, че превозните средства на Tesla могат да бъдат замесени в шпионска дейност в страната. Миналата година китайската Народна освободителна армия издаде разпореждане, забраняващо на собствениците на Tesla да паркират своите превозни средства в бази и в жилищни комплекси. Изглежда, че опасенията са свързани с използването на камери от Tesla около своите превозни средства и това, къде отиват данните.

Мъск дори коментира историята, като заяви очевидното: „Tesla не използва камерите на своите превозни средства, за да шпионира Китай“, но изглежда това не смекчи опасенията, тъй като според сведенията още повече правителствени организации казаха на служителите да не паркират своите превозни средства Tesla върху държавна собственост.

След тези ситуации по-късно Tesla обяви, че ще съхранява всички данни, събрани в Китай, на местно ниво. Няколко месеца по-късно Tesla обяви нов център за данни в страната, за да направи точно това, но изглежда не облекчи всички притеснения.

Днес местните пътни власти в Бейдайхе обявиха, че всички автомобили марка Tesla ще бъдат забранени за движение по пътищата за поне два месеца. Бейдайхе е курортен град недалеч от Пекин и е известно, че е домакин на срещи на китайското ръководство през лятото.

Въпреки че властите не коментираха причината за забраната, предположението е, че те не искат камерите на превозните средства на Tesla да заснемат нещо, свързано със срещата.

Китай е най-важният пазар за Tesla в света и автомобилният производител планира да расте в страната, тъй като удвоява производствения капацитет в Gigafactory Shanghai.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ето защо една авторитетна прогноза твърди, че Volkswagen скоро ще изпревари Tesla при е-колите