Model 3 на Tesla се превърна в първото електрическо превозно средство, което оглавява месечните продажби на нови автомобили в Европа, изпреварвайки стабилни играчи като Renault Clio и Volkswagen Golf, за да завземе челната позиция.

Данните за продажбите, споделени от изследователската фирма Jato Dynamics и първи докладвани от Bloomberg News, показват, че Tesla има значителна преднина пред конкурентите си, като компанията успява да продаде 24 591 бройки от Model 3 през септември в сравнение с 18 264 продажби за Renault Clio, която се намира на второ място. Това е и първият път, когато автомобил, произведен извън Европа, е месечен бестселър на територията на стария континент.

Данните за продажбите показват, че автомобилният пазар бавно, но сигурно се отдалечава от двигателите с вътрешно горене и се насочва към електрически превозни средства. За това до голяма степен помагат различни държавни субсидии за намаляване на цените на електромобилите и хибридните автомобили и микробуси. Според Bloomberg продажбите на електрически и хибридни превозни средства представляват 23% от общите нови продажби през септември - почти двойно повече от дела на пазара през 2020 г.

Въпреки това глобалният недостиг на чипове продължава да тормози производството, което от своя страна означава, че продажбите на нови автомобили като цяло намаляват. Според проучвания търговията в ЕС пада с 25 процента на годишна база, като общите продажби през септември 2021 г. са 964 800 превозни средства. „Дилърите продължават да се сблъскват с проблеми с наличността на нови автомобили поради недостига на чипове“, казва анализаторът на Jato Фелипе Муньос пред AM Online. „В резултат на това, тъй като не желаят да чакат повече от година за нов автомобил, много потребители се обърнаха към пазара на употребявани коли.“

Септември обикновено е силен месец за Tesla, като компанията често ускорява продажбите до края на тримесечието. Продажбите през септември тази година представляват 74 процента от общия обем на Tesla за третото тримесечие, съобщава AM Online, като комбинираният успех на Model 3 и Model Y ѝ дава водещ 24 процента пазарен дял в продажбите на електрически превозни средства, изпреварвайки конкурентите Volkswagen с 22 процента и Stelantis с 13 процента.

Това е „хардуерът“, но от страна на софтуера нещата са по-малко спокойни този месец за Tesla. Компанията трябваше да спре най-новата си бета-версия на системата за самостоятелно шофиране, след като шофьорите се оплакаха от грешки, включително фалшиви предупреждения за катастрофа. Пост от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обаче предполага, че най-новата бета-версия ще е отново налична, и да се надяваме, че тези грешки са премахнати.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството