Където и да се огледаме, виждаме единствено повишение на цените. Това може да ни дразни, да ни ядосва и дори да ни довежда до отчаяние, но никой не би дръзнал да прогнозира тенденция в обратна посока. Tesla обаче не е случайна компания - и решенията им ще бъдат изненада за мнозина доста дълго време. По информация на Reuters цените на Model Y (за дълги разстояния), Model X и Model S в САЩ са намалени с около 20%. Подобна е и съдбата на Model Y, чиято цена в Германия е спаднала със 17%. Намаленията пристигат по-малко от година след като Tesla предприе многократни увеличения на цените през 2022 г.  
„В края на една бурна година с прекъсвания във веригата на доставки ние постигнахме частично нормализиране на инфлацията на разходите, което ни дава увереността да предадем това облекчение на нашите клиенти“, заявява говорител на Tesla Германия в изявление за Reuters. 

Клиентите, които са направили своите поръчки преди това намаление, определено не се чувстват особено приятно. В края на миналия месец автомобилната компания постави нов рекорд за поръчани автомобили, като Илон Мъск дори беше отправил молба, ако е възможно, служителите доброволно да спомогнат и самите те да съдействат с доставките до крайните потребители. Въпреки че прогнозираните от анализатори продадени бройки не бяха достигнати, все пак рекорд беше записан. Сега цените са с 20% по-ниски... а според някои дори повече.  
Изследователят на електромобилите Трой Теслайк е направил свое проучване, при което с калкулиран данъчен кредит цената на Model Y е намалена със завидните 31%. Все пак трябва да се има предвид, че някои аспекти на данъчните кредити за EV ще бъдат отложени до март и тази система на калкулации не се отнася за голяма част от електромобилите.  
Все пак едно е ясно - отстъпките на Tesla са предназначени да стимулират продажбите в Европа и в САЩ. Но дали автомобилният производител ще успее да смогне с доставките, е съвсем отделен въпрос.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Автопилотът на Tesla се провали при снежни условия (ВИДЕО)