По време на глобално събитие на живо от Швеция Volvo Cars официално представи своя предстоящ SUV EX90, споделяйки безброй функции за безопасност, усъвършенствани технологии и устойчиви материали, които се комбинират в този специално изработен електромобил. Volvo също тийзна втори модел, идващ следващата година.

За първи път за Volvo EX90 се заговори, когато автомобилният производител започна да загатва за него през септември, рекламирайки възможностите на предстоящия SUV като „невидим щит на безопасността“. Като наследник на супер популярния XC90 Volvo обясни, че този нов SUV поставя началото на ново поколение превозни средства за марката, тъй като компанията се стреми да предлага изцяло електрическа гама до 2030 г. и да стане изцяло въглеродно неутрална десетилетие след това.

Volvo обеща, че EX90 ще се предлага стандартно с набор от функции за безопасност и собствено проектирани технологии в допълнение към други компоненти от доверени компании като Google и NVIDIA. Това, което първо ни заинтригува да научим повече за EX90, са вградените в екстериора LiDAR сензори, които ще са стандарт, а не луксозна екстра за потенциални клиенти.

В началото на октомври научихме, че EX90 ще пристигне като първото превозно средство на Volvo с възможности за двупосочно зареждане: част от холистична система за управление на енергията, която компанията скоро ще предложи, за да помогне на потребителите да използват своя автомобил, за да облекчат зависимостта от мрежата и да осигурят резервно захранване по време на извънредни ситуации.

След официалното представяне научихме много повече за SUV EX90. Като идея на целевото бъдеще на Volvo това е чудесно начало.

За разлика от предишните електромобили на Volvo, които по същество бяха модели с вътрешно горене, преобразувани за електрическата ера, EX90 ще пристигне като изцяло нова серия електромобили за марката – софтуерно дефиниран, устойчив и безопасен за семеен начин на живот. Той се намира на върха на изцяло поръчкова платформа, пълна с нови електрически двигатели, инвертори и система за управление на батерията.

Изпълнителният директор на компанията Джим Роуън обясни, че EX90 демонстрира бъдещето, което Volvo ще представлява, що се отнася до безопасността, технологиите, устойчивостта и дизайна. Говорейки за дизайн, нека започнем с този екстериор.

Освен по-елегантния, рационализиран външен вид в сравнение с предишните модели, EX90 има две ключови характеристики, които си струва да се посочат. Първата е неговата система Luminar LiDAR, внедрена отпред и в центъра на линията на покрива над предното стъкло. Системата може да вижда на 250 метра напред в пълна тъмнина. LiDAR се поддържа и от 16 ултразвукови сензора, 8 камери и 5 радарни системи – всички стандартни. На второ място са преработените фарове, които дават ново завъртане на безпогрешния дизайн на Volvo, наречен „Чукът на Тор“.

В кабината бъдещите собственици на EX90 ще намерят доказателство за гореспоменатия фокус на Volvo върху безопасността, устойчивостта и дизайна. Материалите в интериора идват от рециклирани материали, като същевременно предлагат качествен вид. През деня панелите на арматурното табло и вратите изглеждат като скандинавско дърво, но когато слънцето залязва, светлината излиза отвътре – изцяло нова дизайнерска характеристика на Volvo, дебютираща при EX90.

Таблото на EX90 разполага с 14.5-инчов централен екран с вградена връзка с Google и 5G заедно с възможности за безжични услуги Apple CarPlay, Android Auto и актуализации по въздуха. SUV ще пристигне и като първото Volvo, което включва звук Dolby Atmos чрез система от 25 високоговорителя от Bowers и Wilkins.

Страната на водача разполага със собствен по-малък дисплей над волана, както и две камери, които се комбинират с „уникален технологичен софтуер и алгоритми на Volvo“, за да наблюдават състоянието на водача.

Снимка: Volvo

Виж още: Токът ви е спрял? Електрическото Volvo EX90 идва на помощ