Разработчикът на въздушни таксита AutoFlight се подготвя да даде шанс на другия производител на електрически самолети с вертикално излитане и кацане (eVTOL) EHang да се наложи на вътрешния си китайски пазар, като организира така наречения първи междуградски полет на самолет от ново поколение.

AutoFlight заяви, че демонстрационният полет тази седмица е изминал 50-километровото разстояние между градовете Шънджън и Джухай само за 20 минути в сравнение с три часа, които обикновено са необходими за пътуване с автомобил. Причината за спестеното време? Нейният Prosperity eVTOL премина по директен маршрут над - а не около - делтата на Перлената река, симулирайки един от 100-те директни маршрута за въздушни таксита, които местното правителство планира да разработи като част от мащабната си стратегия за "икономика на малка височина".

Въпреки че Prosperity е проектиран да превозва четирима пътници и пилот, междуградският полет на eVTOL беше без екипаж и автономен. То също така бе важна стъпка в плановете на компанията да се пребори с EHang за дейността на вътрешните въздушни таксита в Китай - и да си извоюва водеща роля в други страни.

Работейки от две централи в Шанхай и Аусберг, Германия - първата от които е първоначален офис и производствен център, а втората - изследователска и тестова база, - AutoFlight се стреми да получи сертификат и да започне да предоставя услуги през следващите две години.

Изборът на маршрута Шъджен-Чухай за демонстрацията на въздушно такси се основава на също толкова прецизно географско изчисление.

AutoFlight отбелязва, че в района живеят 86 милиона души, а използваното въздушно пространство е разположено сред множество международни летища, обслужващи Хонконг, Шънджън и Макао. Компанията иска Prosperity да бъде предпочитаният самолет за пътнически, туристически, логистични и спешни услуги на това, което според нея ще бъде "хиляди летища и стотици маршрути за eVTOL въздушни превози в района на Големия залив в Южен Китай".

AutoFlight е постигнала бърз напредък в развитието на своя eVTOL след първия пълен преходен тестов полет на Prosperity през януари 2022 г. През март следващата година полетът на въздушното такси на разстояние 250.64 км с едно зареждане счупи предишния рекорд за разстояние от 248 км, поставен от Joby през 2021 г. След като влезе в експлоатация, самолетът ще се експлоатира на максимален пробег от 250 км при максимална скорост от 200 км/ч.

При подготовката на своите услуги за въздушно такси след сертифицирането в района на Големия залив и специалната икономическа зона Шънджън AutoFlight се обедини с доставчика на авиационни услуги на малка височина Heli-East. Като част от това партньорство, компанията наскоро се съгласи да закупи 100 Prosperity eVTOL за собствената си експлоатация.

Снимка: Unsplash/AutoFlight

Виж още: За да удължите живота на литиево-метална батерия за електромобил, просто я изхабете и я оставете да престои

Още от Tech