Корейският производител на автомобили Hyundai Motor публикува изявление, че води преговори с Apple за съвместно разработване на самоуправляваща се електрическа кола. Hyundai обаче измени това изявление два пъти след първоначалното съобщение, пише Bloomberg.

Първата корекция гласи, че Hyundai е само един от няколкото производители на автомобили, с които Apple се е свързала. Втората корекция премахна изцяло препратките към Apple. Гигантът от Купертино както винаги е много потаен за бъдещите си проекти.

А този е в ранните етапи на развитие - автомобилът на Apple е на поне половин десетилетие, като според някои медии 2027 г. е била обсъждана като потенциална цел за неговата премиера. Корейски медии съобщиха, че Apple и Hyundai ще работят заедно за разработване на батерията и технологията за самоуправление на автомобила.

Няколко години не са много дълго време за разработване на автомобил, като се има предвид, че Apple няма опит по въпроса, няма производствен капацитет и няма мрежа от търговци на автомобили. Ето защо гигантът се стреми да се обедини със съществуващ производител на автомобили.

Рано е да се каже коя компания ще бъде избрана за партньор. Въпреки оттегленото изявление на Hyundai стана ясно, че двете компании са в ранните етапи на дискусията.

Hyundai Motor сформира съвместно предприятие на стойност 4 милиарда долара с отделилата се от General Motors компания Aptiv, фокусирано върху разработването на самоуправляващи се автомобили. Това е само част от инвестицията от 55 милиарда долара, която ще бъде направена през следващите пет години за проекти, свързани с електрически и автономни превозни средства. Компанията има за цел да продаде 1 милион електрически автомобила до 2025 г.

Снимка: Hyundai

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници

 

Тагове: