Минавате ли често през центъра на нашата столица? Вероятно го правите почти всеки ден, но в забързаното ежедневие колко пъти наистина вдигате глава, за да забележите фасадите на достолепните сгради от минали десетилетия, че и векове, които се извисяват над главните улици на големия град? Да, София не е само "Витошка" и "Графа", нито Жълтите павета и НДК. Около нас, но малко над нивото на обикновено улисания в дребните задачи поглед, се извисяват величествени сгради - къщи, кооперации, хотели и градини, които сякаш са позабравени и от нас, и от времето.

Архитектурните съкровища на София, или сградите, построени след Освобождението до Втората световна война, са съхранили историята по уникален начин във всеки свои витраж, във всеки орнамент и избледнял цвят. Те са запазили спомена за времената преди социализма и умело ни ги разказват. Тези сгради са подредили историята от миналото и са останали, за да напомнят скоростта на душата. Ето защо с огромна радост съобщаваме, че любимата ни медия за култура и събития Програмата дебютира с първата си самостоятелна изложба – „Невидима София“.

От 2 до 5 ноември в галерия Doza и от 6 до 19 ноември в The Mall разглеждаме черно-бели фотографии на красивите, но рушащи се сгради – еталони за изящество и култура, пречупени през артистичния обектив на различни по стил и индивидуалност фотографи. В експозицията присъстват творби от Бони Бонев, Ваньо Димитров, Георги Андинов, Георги Величков и Никола Николов, създадени специално за изложбата. Повечето от артистите не се занимават специфично с фотография на градска среда, което прави погледът им особено ценен, защото е оригинален и не робува на "правилата" на градската фотография.

Всяка снимка е парченце от пъзела, наречен "столица", а общата картина хвърля светлина върху онази София, потънала в сянка, за да разцъфне отново, видима, осезаема и жива.Това лице ни се усмихва от фасадите на архитектурните съкровища на София – сгради, построени между Освобождението и Втората световна война.
Макар потънали в забрава, те отварят портал към отминали епохи и между бръчките на пукнатините в мазилката си ни намигат, припомняйки ни стойността на културната памет и слоевете история, които се крият под повърхността.

По традиция Програмата следи и отразява всички актуални експозиции, но този ноември медията влиза в ролята на куратор и предприема мащабна инициатива, посветена на архитектурното наследство в столицата.

Изложбата „Невидима София“ е захранвана от силата на Galaxy S23 Ultra и мобилната фотография със запазената марка на Samsung, която дава високотехнологичен и футуристичен прочит на славното минало на любимия ни град. Кадрите на Бони Бонев и Георги Величков от изложбата „Невидима София“, запечатали красотата на емблематичните сгради на София, са уловени с 200-мегапикселовата камера на #GalaxyS23 Ultra.

Събитието се осъществява благодарение на The Mall, Photosynthesis, JTI България, Ahmad tea и Domaine Boyar. Повече за изложбата и всичко около нея може да научите тук и очаквайте ексклузивни кадри от изложбата, които ще ви покажем малко преди старта.

 

Тагове: