С над 1000 участия приключи локалният фотографски конкурс Huawei XMAGE на тема „Повече светлина в моята история“. В него участниците споделяха моменти от живота си в собствените си профили в социалните мрежи с хаштаг #huaweixmagebg. Петчленното жури на конкурса избра снимка на Лора Петрова, заснета с Huawei P30 Pro. Тя е наситена с много личен емоционален заряд и предава визуално характерната атмосфера на българските железници през погледа на техен редовен потребител. „Живея в град, далечен от родния ми. Влакът е най-удобното превозно средство, с което мога да се прибера вкъщи. Пристигащият влак за мен винаги е символ на щастие, защото ще видя любими очи, които ме очакват с нетърпение. Снимката е направена непосредствено след пристигането ми вкъщи. Радвам се, че точно нея избра журито, защото съм вложила сърцето си в заснемането ѝ“, споделя щастливата победителка.

Таня Дечева, асистент по фотография в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, която е един от членовете на журито, коментира: „Кадърът прави впечатление с типично фотографското изразно средство - размазване на обектите, заради движение. Авторът на снимката е използвал много добре възможностите на телефона за снимане при ниска осветеност. Цветният контраст (жълто-синьо) в снимката допринасят за атмосферата, а размазването заедно с диагоналната композиция подсилват усещането за динамика.

Като автор на избраната от журито снимка победител Лора Петрова получава фотографския флагман Huawei P60 Pro, който е олицетворение на цялостната визия на Huawei за мобилната фотографията, обединена под името XMAGE.

Идеята, стояща зад името XMAGE, е да покаже, че една мобилна камера не е просто въпрос на фотография, а платформа за хората да улавят и споделят нюанси и акценти от своя живот, микрокосмоса и света като цяло. Естественото цветопредаване е една от основополагащите посоки на развитие на мобилната фотография от страна на Huawei, за което компанията стъпва на мултидисциплинарни изследвания на цвета в контекста на психологията, физиологията, психофизиката, естетиката и теорията на изкуството. За да извърши толкова широкоспектърно изследване, екипът на XMAGE работи в множество партньорства с различни специалисти от различни области. Обединени са усилията на няколко развойни института на Huawei, включително в Китай, Финландия и Япония, покриващи осем основни сфери, сред които изкуство, психология, оптика и наука за цветовете.

Смартфонът Huawei P60 Pro е олицетворение на мощността на най-новите постижения в мобилната фотография и е оценен с най-висок рейтинг до момента от DXOMARK и носител на медийната награда за мобилна фотография TIPA 2023. Пожелаваме на Лора Петрова да продължава да разказва цветни истории с него!

Очакваме скоро да бъдат обявени и победители в глобалния фотографски конкурс Huawei XMAGE, в който ежегодно участват стотици хиляди Huawei потребители от целия свят. Можете да разгледате снимките или да следите за повече информация тук.

Снимки: Лора Петрова | HUAWEI P30 Pro