По традиция краят на всяка година е време за равносметка. Геймингът не прави изключение, особено когато сме на път да изпратим една от най-силните години на десетилетието. В нея компания си правят някои от хитовете, които дават облика не само на 2018-а, а на цялото сегашно поколение.

Практически не минаваше и месец, без на пазара да се появи поредното добро заглавие, където комбинацията от иновативност, умения и висок бюджет водят до нов любимец на геймърите. И ако се чувствате изгубени в потока на хитови игри, белязали отиващата си година, нека заедно си припомним онези заглавия, които играхме през последните 12 месеца, и защо те заслужават вниманието и уважението на милионите геймъри по света.

8. State of Decay 2

UNDEAD LABS/MICROSOFT STUDIOS
PC/XBOX ONE

Нека го кажем направо – Xbox One няма кой знае колко ексклузивни заглавия и към новата игра на Undead Labs имаше сериозни очаквания. Независимо че в някои отношения тя повтори грешките на оригинала от 2013 г., включването ѝ тук не е просто реверанс към системата, а доказателство за факта, че ако дадете малко време на една игра и се постараете да вникнете в онова, което създателите ѝ са искали да ви предложат, тя наистина ще ви се отблагодари.

State of Decay 2 е най-вече симулатор за изграждането на общност чрез сътрудничество и подкрепа между оцелелите. Това е игра, в която се ценят не само основните умения за оцеляване, като издръжливост, борба, стрелба и др., но също така и специализираните умения.
Фокусът върху микромениджмънта не е за всеки, но State of Decay 2 не е обикновен екшън. Чувството, че никога нямате достатъчно ресурси и сила, е усещане, че борбата за оцеляване е съвсем истинска. Кооп режимът добавя още едно ниво на геймплей, но играта е достатъчно
добра и като чисто солова кампания.

7. Monster Hunter: World

CAPCOM/CAPCOM
PC/PS4/XBOX ONE

Японската компания Capcom правилно прецени, че до момента въпреки популярността си поредицата си оставаше относително нишова и причината за това са ограниченият брой платформи, на които може да я играете. За новата Monster Hunter: World издателят се спря на всички актуални системи и станалия задължителен напоследък PC порт.

Независимо от това, къде ще я подкарате, Monster Hunter: World си остава екшън ролева игра от трето лице, в която акцентът попада върху ловуването на все по-големи и по-опасни чудо- вища. Целта е проста: намерете врага, елиминирайте го, продайте събраните ресурси, за да си купите по-мощни оръжия, и повторете. Рецептата е безотказна и работи еднакво добре както ако играете сами, така и в кооп, който всъщност е и предпочитаният режим.

Monster Hunter: World изглежда страхотно, дизайнът на самите чудовища е отличен и изглежда леко вдъхновен от скорошното научно откритие, че повечето динозаври всъщност са имали пера. Някои от тези величествени зверове могат да ви оставят без дъх първия път, когато ги видите.

6. Far Cry 5

UBISOFT MONTREAL/UBISOFT
PC/PS4/XBOX ONE

Far Cry 5 е една експлозивна смесица от реално и мистично на фона на причудливия американски Среден запад, която превръща тази игра в задължителен избор за всеки запален геймър. Геймплеят е налудничав и не ви дава възможност да спрете, за да се замислите доколко всичко това изобщо е поне малко реално. Добре дошли в Хоуп Каунти, Монтана. Един отворен свят, където си дават среща огромен арсенал от оръжия и возила, една камара странични активности, опасни животни, още по-опасни хора и добра история, пропита с тежка доза политическа и социална актуалност. Far Cry 5 не изневерява на нито един елемент от познатата ни формула. Затова феновете на жанра и поредицата ще я харесат, останалите има защо да я изиграят, а за всички преживяването ще е забавно.

Главният злодей на играта Джоузеф Сийд и семейството му ще ви накарат да си зададете много екзистенциални въпроси и дори да поразсъждавате върху религиозния фундаментализъм и расата в нашия свят. Така това е не само готина игра, но и огледало на много от съвременните ни проблеми.

5. Detroit: Become Human

QUANTIC DREAM/SONY
PS4

Темпото в Detroit: Become Human на Дейвид Кейдж и неговото студио Quantic Dream се води изключително умело и бавните емоционални сцени се редуват с напрегнатите моменти. Но може би най-уникалната характеристика на PS4 ексклузива е фактът, че няма друга игра, която да не ви заплашва с надписа Game Over, да не ви кара да мислите за точки живот, муниции и качване на нива и в същото време да ви подканя непрекъснато да продължавате напред.

Историята е страхотна, сцените са пълни с емоции и напрежение, темпото е съвършено и всеки път, когато се готвите да изгасите конзолата, неволно продължавате „само още малко“, водени от любопитството за това, какво ще се случи в следващия миг. Когато един от най-гениалните дизайнери на последното десетилетие запретне ръкави, резултатът е спиращо дъха приключение, което не ви пуска нито за миг. „Има читатели и читатели. В тази книга има по много и за двата вида“, написа навремето майсторът на книгите игри Робърт Блонд за своята „Небето ви чака“. Има геймъри и геймъри. В Detroit: Become Human има по много и за двата вида.

4. Spider-Man

INSOMNIAC GAMES/SONY
PS4

Новата Spider-Man игра е най-доброто заглавие в пъстрия каталог от гейм адаптации за Човека-паяк и първата ексклузивна игра за него от времето на Sega Genesis. Ползата от това, че за проекта си комбинират издателското подразделение на Sony и студио, което разполага с десетилетия опит в това, как да извлича най-доброто от PlayStation конзолите, е очевидна. Но Spider-Man не се усеща като такъв филм. Тази Spider-Man игра е препратка към едни по-прости времена, преди кино вселената на Marvel да започне да изисква от феновете да следят дузина сюжетни линии в също толкова филми за цяло десетилетие.

Insomniac е вложило много време и грижа, за да превърне Spider-Man в този устат герой, който обикновено очакваме; миниатюрната вселена около него също е реализирана много добре и героите и локациите оживяват. Особено сполучлив е потокът от постове в социални медии, който ще откриете на екрана с картата. Там има някои доста актуални бисери, които показват как би изглеждал животът на Човека-паяк, ако живееше през 2018 г.

3. Assassin’s Creed: Odyssey

UBISOFT MONTREAL/UBISOFT
PC/PS4/XBOX ONE

За да се върне живеца в поизтърканата поредица бе необходима качествена промяна, която да забърка перфектната буря от топ графика, забавен исторически период и доста нови геймплей елементи. Odyssey изпраща поредицата в нова историческа епоха - Древна Гърция. В началото на играта вие поемате контрола върху един от двамата герои - Алексиос или Касандра, а посланието е очевидно - Ubisoft иска да се отъждествявате с избрания персонаж, вместо да налага готов такъв. Именно изборите в хода на приключението са в основата на Assassin’s Creed Odyssey. Напредвайки в историята, ще ви се наложи да правите определени избори и тези решения ще имат дълготраен ефект върху останалата част от играта.

Древна Гърция е красива и изпълнена с зеленина, озарена със слънце и с брегове, които се мият от сини морета - безспорно хубава промяна след сравнително кафявите и пясъчни гледки, открити в Origins. С 40 - 50 часа геймплей само за основната история и цели девет различни завършека според изборите ви, направени преди това, това е игра, която с лекота може да се играе и пет пъти повече, ако искате да видите всичко в нея.

2. Red Dead Redemption 2

ROCKSTAR GAMES/ROCKSTAR GAMES
PS4/XBOX ONE


Red Dead Redemption 2 е игра, каквато се появява веднъж на поколение, не повече. Със своя страхотен жив свят, интересна история, чийто завършек ще ви накара да запомните героя завинаги, и множеството неща за правене епичният труд на Rockstar Games безспорно е най-добрата уестърн история, която може да напишете сами. Ловуване, обири, засади и престрелки се редуват с идилични моменти, когато просто ви се иска да поспрете, за да се насладите на залеза или да препуснете безцелно напред, докато почти хипнотизирано гледате умелата анимация на поклащащата се на вятъра грива на к оня. Красивото голямо небе, топлите залези и студените нощи – сякаш почти можете да ги усетите през телевизора си. Ясно ще виждате, когато изведнъж пред слънцето премине облак – над вас се смрачава, а отпред е осветена част, допринасяйки за усещане за минаващо време в пълния цикъл на ден и нощ. Всичк о изглежда като оживял пейзаж на американския художник Алберт Бийрщат, от чиито произведения авторите са се вдъхновявали.

Red Dead Redemption 2 напълно оправда шума, к ойто се вдигаше толкова много в навечерието на премиерата ѝ. Колкото и да е разнообразен пазарът на игри в момента, наистина е трудно да открием друго подобно заглавие, което да впечатлява с вниманието, мащабите и чистото човешко усилие зад него. Това забележително приключение отбелязва повратен момент в гейминга и със сигурност ще остане без аналог в рамките на това поколение.

1. God Of War 4


SONY SANTA MONICA/SONY
PS4

Посредством невероятна графика и пъстра гама от цветове скандинавската митология в God of War оживява по невиждан досега начин. Кратос вече не е просто машина за убиване, а герой с характер и минало. Този път неговата драма е представена на играчите по много по-чувствен начин. Въпросът е къде е границата между героя, избил всички богове, и бащата, който учи сина си как да оцелее в един суров свят, без да се о тдава на насилие. Невероятно е колко силно е предадено това усещане за вътрешна борба в някогашния безчувствен и неукротим Кратос. Богатата на детайли графика оживява света и героите на God of war както никога досега, демонстрирайки на какво са способни PS4 и PS4 Pro. По-интимно приближената камера засилва усещането за големи и малки моменти. Никога ярките и пъстри цветове, предадени с HDR, не са придавали толкова реализъм. Динамичната смяна на светлини и сенки никога не е изглеждала толкова ефектна и детайлна.

God of War винаги е била известна с експлозивните и брутални битки, стихията от ярост и динамични сцени, заключителни атаки и адреналин. Плеядата от възможности на различните оръжия на Кратос и Атрей поддържа постоянно геймплей разнообразие. Пътешествието е дълго, свирепо и безмилостно и изпълнено със спиращи дъха моменти – едновременно красиви и сурови. PS4 има с какво да се гордее, а феновете – от какво да се вълнуват.

Петте най-интересни возила на света

---

Spider-Man: Into the Spider-Verse – това просто трябва да се види (ревю)

Тагове: