Наградите „Грами“, считани за едни от най-престижните музикални награди в света, откриха нова категория, посветена единствено на игрите. Дебютното отличие за „Най-добър саундтрак за видеоигри и други интерактивни медии“ беше връчено тази седмица и отиде при Стефани Иконому, композитора зад саундтрака за Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarok.

Конкуренцията беше ожесточена, като Остин Уинтори, номиниран за Aliens: Fireteam Elite, Ричард Жак за Marvel's Guardians of the Galaxy и Кристофър Тин за Old World си оспораваха още приза. От кандидатите само Тин беше печелил преди това „Грами“ – неговата историческа победа за аранжимент на Baba Yetu: парче, което той първо композира за Civilization 4. Това беше първото музикално произведение, композирано за видеоигра, което някога печели изобщо на наградите.

Иконому, от друга страна, е донякъде аутсайдер, който взе победата. Въпреки че е опитен композитор и цигулар, партитурите ѝ за Assassin's creed: Valhalla DLCs The Siege of Paris и Dawn of Ragnarok бяха първите ѝ опити в света на композирането на видеоигри.

„Бях развълнувана, че мога да го направя, но наистина съм – както биха казали хората в общността на видеоигрите, – такъв новак, когато става въпрос за композиране за видеоигри“, казва Иконому в интервю за Вillboard. „Трудно е да бъда в една категория срещу тези истински гиганти в музиката за видеоигри, за мен е голяма чест да бъда в тяхната компания. Мисля, че повечето творци някак си до известна степен дори биха се запитали дали мястото им е тук, но за мен е голяма чест и наистина се гордея с резултата.“

Можете да слушате целия резултат от Dawn of Ragnarok в YouTube, където можете също да намерите Old World, Call of Duty: Vanguard, Guardians оf the Galaxy и Aliens: Fireteam Elite, в случай че искате сами да прецените дали наградата е оправдана.

Биографията на Иконому в Twitter е леко комична в този момент, защото пише: „Композитор, който не е награждаван“. Предполагаме, че сега ще трябва да го актуализира.

Снимка: Unsplash

Виж още: Поредица забавяния изпращат Assassin’s Creed Mirage за август 2023 г.

 

Още от Play