Националният музей на игрите "Стронг" разкри тазгодишните членове на Световната зала на славата на видеоигрите. Asteroids, Myst, Resident Evil, SimCity и Ultima са включени в списъка. Макар че това означава, че Guitar Hero, Metroid и Tony Hawk's Pro Skater не попадат сред финалистите, трудно бихме могли да се противопоставим на който и да е от петимата новоизбрани.

Игрите се избират за залата на славата въз основа на редица критерии, включително културно въздействие и влияние върху индустрията. Asteroids напълно отговаря на изискванията. Играта от 1979 г. е огромен хит. Atari продава повече от 70 000 аркадни устройства, което прави Asteroids най-продаваната монетна машина. Домашната версия за Atari 2600 също беше много популярна. Макар че векторната графика беше елементарна, това не отнема от изключително задоволителния геймплей - да взривяваш тонове космически скали.

Доста по-бавната пъзел игра Myst също беше голям хит през 90-те години на миналия век, като от нея бяха продадени повече от 6 милиона копия. Resident Evil е вероятно най-актуалното име в списъка за съвременната публика. Поредицата все още е силна почти три десетилетия след оригиналната игра от 1996 г., която популяризира жанра на сървайвъл хорър игрите.

През 1989 г. Maxis пуска игра за изграждане на градове, наречена SimCity. Нейните сложни системи за градски дизайн и управление на проблеми предизвикаха множество продължения и вдъхновиха създателите на други стратегически игри в реално време като Command & Conquer и Age of Empires. Що се отнася до Ultima, тази игра от 1981 г. е една от основите на жанра ролева игра. Разработчиците на Dragon Quest и Final Fantasy са сред тези, които са я посочили като влияние над собствените им светове и геймплей.

Тези пет игри се присъединяват към цял куп други забележителни имена в Световната зала на славата на видеоигрите, включително миналогодишните The Last of Us, Wii Sports, Barbie Fashion Designer и Computer Space. Носителите на титлата са изложени на постоянна експозиция в The Strong в Рочестър, щата Ню Йорк.

Снимка: Unsplash/The Strong National Museum of Play

Виж още: Най-високият вулкан в света изхвърля злато всеки ден, въпреки че е покрит с лед, а учените са в недоумение