За разлика от предишните опити за възкресяване на Atari и неговата библиотека от класически игри, които помогнаха за стартирането на индустрия, Gamestation Plus – съвместна инициатива между Atari и My Arcade – трябва да дойде със значително по-малко драма. Въпреки че все още остава загадка кога ще се появи на пазара в действителност.

Геймърите, които могат да проследят корените (или интересите) си до края на 70-те години и конзоли като оригиналната Atari, вероятно ще бъдат запознати с най-скорошния опит на компанията да преопакова своята библиотека от игри както за ретро ентусиасти, така и за по-късните поколения. За съжаление доставката на струващата 300 долара Ataribox, по-късно преименувана на Atari VCS, за първи път загатната още в средата на 2017 г., беше съпътствана от безкрайни проблеми, включително бъгнати сайтове за групово финансиране и съдебно дело от дизайнера на конзолата.

До края на 2021 г. бяха продадени малко над 10 000 конзоли Atari VCS, като цената и драмата накараха ентусиастите на ретро игрите да изпитат известно колебание. Ето защо всички се надяват новата Gamestation Plus да се справи малко по-добре. За нея е известно, че е създадена съвместно с My Arcade – компания, известна със своите евтини ретро машини за игри, включително малки аркадни шкафове Street Fighter II и мощни преносими устройства, способни да възпроизвеждат оригинални NES касети.

Gamestation Plus заменя ретро естетиката на Atari VCS за много модерен изглеждащ plug-and-play хардуер, включително чифт безжични джойстици, но това е всичко, което наистина знаем за хардуера, тъй като съобщението беше направено чрез публикации в Twitter акаунта на Atari. Също така стана ясно, че конзолата ще включва „легендарни игри от Atari 2600, Atari 7800 и Atari Arcade“, въпреки че много от най-добрите игри от тези системи се играят с помощта на контролери с въртящо се колело, а не джойстик.

Най-големият въпрос, който имаме относно Atari Gamestation Plus, е каква ще бъде цената ѝ. Без възможностите за стрийминг и изтегляне на Atari VCS надяваме се, че ще бъде много по-евтино от 300 долара. Но колкото и да обичаме тези най-ранни видеоигри, техният геймплей и графики често оставят много да се желае дори за ентусиастите на ретро игрите. Новата конзола ще трябва да остане под границата от 100 долара, за да ни убеди да не се придържаме просто към нашите съществуващи настройки за емулация на телефона или компютъра.

Снимка: MyArcade

Виж още: Конзола Atari 2600 от Lego е значително по-готина, отколкото бихте си представили 

 

 

Тагове: