Близо две години след дебюта на прототипа и осем месеца след публичната му бета-версия състезателният изкуствен интелект GT Sophy на Sony за Gran Turismo 7 се завръща и вече се нарича Gran Turismo Sophy 2.0. Той ще бъде достъпен за всички потребители на PlayStation 5 като част от GT7 Spec II Update (Patch Update 1.40), който бе пуснат в сряда, 2 ноември.

За първи път получихме възможност да разгледаме системата Sophy още през февруари 2022 г. Към онзи момент тя вече с лекота побеждаваше професионалните играчи на Gran Turismo. "Gran Turismo Sophy е значителна разработка в областта на изкуствения интелект, чиято цел не е просто да бъде по-добра от човешките играчи, а да предложи на играчите стимулиращ опонент, който може да ускори и издигне техниките и креативността на играчите до следващото ниво", заяви тогава главният изпълнителен директор на Sony AI, Хироаки Китано. "В допълнение към приноса към геймърската общност вярваме, че този пробив предоставя нови възможности в области като автономните състезания, автономното шофиране, високоскоростната роботика и контрол."

По време на публичната бета-версия на системата през февруари тази година изкуственият интелект се състезаваше срещу малка част от потребителите на играта в събитието Gran Turismo Sophy Race Together. Играчите, които вече бяха напреднали достатъчно в играта, получиха достъп до специалното състезание, в което се изправиха срещу четирима контролирани от ИИ опоненти на ограничен брой писти.

"Разликата между състезателите е, че по същество това е мощността, която имате спрямо другите автомобили на пистата", заяви главният оперативен директор на Sony AI, Майкъл Спрангър, пред Engadget през февруари. "Имате различни нива на производителност. В началното ниво имате много по-мощен автомобил - все още в рамките на същия клас, но сте много по-бързи от конкурентите си." Това предимство се свива с напредването на играчите в състезателните кръгове и Sophy получава достъп до все по-способни превозни средства.

Играчите могат да се изправят срещу Sophy в режим Quick Race (бивш Аrcade) независимо от напредъка си в играта или текущото си ниво на умения.

Снимка: Unsplash/Sony

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

 

Още от Play