Angry Birds заема специално място в културата на мобилните потребители, тъй като е една от първите игри за смартфони, които набраха популярност. Ето защо хората разбираемо се разстроиха, когато Rovio обяви, че ще премахне оригиналната игра от Play Store през февруари миналата година. Възможно е обаче това да не е краят на симпатичната игра за птици и нестабилна архитектура.

Преименувана на Rovio Classics: Angry Birds през март 2022 г., играта беше извадена от Play Store и отново преименувана на Red's First Flight в App Store. Но според изявление, направено от висш ръководител на Rovio пред Axios, тя може да се върне в Play Store под името Red's First Flight.

Според първоначалното изявление Rovio Classics: Angry Birds е била премахната заради отрицателното ѝ въздействие върху портфолиото от игри на Rovio. За разлика от своите продължения Rovio Classics: Angry Birds беше платено изтегляне без покупки в приложението. Rovio изказа предположение, че потребителите често са решавали, че не искат да харчат пари за това заглавие (платена игра, която често се е показвала на първо място в резултатите от търсенето), но също така са избягвали да изтеглят другите безплатни игри Angry Birds на Rovio, като по този начин са нанасяли вреда на крайните резултати на компанията.

Ако Rovio намери решение на настоящия проблем с имената, за който се предполага, че възпира феновете да се впускат във F2P игрите на Rovio, може да видим класическата игра да се завърне в Play Store. Въпреки това намекът, че никой не иска да играе безплатните игри на Rovio, е зловеща индикация за бъдещето на компанията. Тя би могла да се съсредоточи върху пускането на премиум игри, които не разчитат на хазартни механики и микротранзакции, но това вероятно няма да се случи скоро (или никога).

Ако сте притежавали Rovio Classics: Angry Birds преди изключването ѝ от списъка, все още можете да я изтеглите и да играете. Потребителите на App Store обаче все още могат да я изтеглят, където тя се намира на първо място в категория "Пъзел". Играта всъщност е в Play Store под името Red's First Flight, но не се появява при търсене и не е достъпна за някои региони. Изглежда, че Rovio може би вече тества ново име, но този подход със сигурност е объркващ.

Снимка: Rovio

Виж още: Цели пет игри по Lord of the Rings ще зарадват феновете на Средната земя до 2024 г.