За Android има множество страхотни емулатори, но вероятно най-очакваното приложение в това отношение беше Cassia. Това беше своеобразен преводен слой, който позволяваше на потребителите на Android да стартират компютърни игри на своите устройства, като обещаваше по-голяма производителност и по-удобен за потребителя подход в сравнение с някои конкурентни приложения.

За съжаление двама от основните разработчици на приложението решиха да прекратят работата си по Cassia, като се позоваха на промяна в личните си обстоятелства (т.е. университет и други лични ангажименти).

Разработчикът @Mark потвърди, че досегашната работа на дуото ще бъде безплатна и с отворен код, като добави, че те ще продължат да работят по "основната инфраструктура" зад приложението.

"Макар че цялата тази работа ще помогне за постигането на целта на крайната Cassia, ние лично няма да работим по приложение, което да обединява всичко, тъй като това е твърде много допълнителна работа за създаване и поддържане при сегашните ни задължения", обясни разработчикът.

Как да играете компютърни игри на Android сега?

Във всеки случай Cassia няма да е първото приложение, което подкарва компютърни игри на Android. През последните една-две години бяха пуснати приложения като Mobox и Winlator (вижте го на изображението) с различни нива на производителност и съвместимост. Winlator вероятно е най-удобното за потребителя приложение от всички, а нашето собствено практическо приложение от миналата година разкри сравнително интуитивен процес на настройка, но ограничена съвместимост на игрите дори с по-стари заглавия. В същото време приложения като Mobox изглежда предлагаха много по-добра съвместимост и производителност, но по-сложен процес на настройка.

Въпреки това се надяваме други разработчици да поемат тази щафета и да вдъхнат живот на Cassia. Бихме се радвали да видим производителен и удобен за потребителя начин за игра на компютърни игри на Android.

Новината за спирането на Cassia идва и след като през последната година бяха закрити няколко емулатора за Android. Сред жертвите са емулаторите Skyline, Yuzu и Strato за Switch, Citra за 3DS и AetherSX2 за PS2.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI потребителски изживявания – най-новото от гамите аудиовизуални продукти и домакински уреди на Samsung

 

Тагове: