Производителят на компютърни компоненти MSI току-що представи нова дънна платка ATX, която се отказва от обичайните памети, познати ни от десетилетия, и ги заменя с нов плоско монтиран модул CAMM2 RAM. Това е концепция, която може да има огромни последици за пазара на RAM памет за компютърни игри, ако се наложи, което означава, че в бъдеще може просто да завинтваме ъпгрейди на паметта в дънните си платки, вместо да ги щракваме в слотове.

За пръв път за потенциала за създаване на най-добрата RAM памет за игри в модул CAMM2 за настолни компютри се заговори през през януари 2024 г., но за пръв път виждаме голям производител на дънни платки за настолни компютри да се ангажира с нея. Нещо повече, новата дънна платка MSI Z790 Project Zero Plus, в която е вграден сокетът, е пълноразмерен ATX модел, а не mini-ITX платка, което показва, че този нов стандарт за памет се приема сериозно извън света на малките форм-фактори.

MSI разкри новата дънна платка в публикация в X (преди Twitter), която показва илюстративно изображение на Z790 Project Zero Plus, оборудвана с прототип на Kingston Fury Impact DDR5 CAMM2 модул. MSI казва, че този модул "демонстрира компактния размер, тънкия профил и потенциалната оувърклок производителност" на такава конфигурация, което предполага, че подреждането на чиповете памет по този начин може да ви помогне да изстискате повече производителност от тях.

Ако печатната платка е плоска, със сигурност има място за изграждане нагоре, когато става въпрос за радиатори, а в тази конфигурация паметта ще бъде в правилната позиция, за да се възползва от стандартните системи за въздушен поток отпред назад, които се намират в повечето от най-добрите компютърни корпуси.

Наличието на плосък модул на паметта също така би помогнало за предотвратяване на сблъсъка на паметта с големи въздушни охладители на процесора или с голям радиатор на AIO охладител, инсталиран на покрива на кутията. Въпреки това очаквах първите CAMM2 продукти за настолни игри да бъдат дънни платки mini-ITX, при които наличието на памет с плосък монтаж наистина би помогнало, когато става въпрос за спестяване на вертикално пространство в компактни корпуси.

Виждали сме много mini-ITX платки, които използват SO-DIMM модули за лаптопи например. Изненадата е, че CAMM2 вече е навлязъл в света на дънните платки ATX, но все пак е вълнуваща. Този модул на Kingston също така използва пълноскоростна памет DDR5, а не по-бавната и маломощна памет LPDDR5, използвана досега в модулите LPCAMM2 в лаптопите.

Предстои да видим дали CAMM2 ще се наложи като новия стандарт за памет за настолни компютри, а дори и да се наложи, вероятно ще има приличен период на преход към DIMM модулите, познати ни от 90-те години.

Снимка: Unsplash/MSI

Виж още: Създадоха натриева батерия, способна да се зарежда бързо само за няколко секунди