Добри новини за всеки, който иска да използва контролери Nintendo Joy-Con на своя компютър: устройствата вече се поддържат официално от Steam.

Joy-Cons всъщност функционират на персонални компютри от години: френският сайт Nintendo Actu за първи път измисли как да ги накара да работят през 2017 г. Но това беше ограничено изпълнение, като само един от двата контролера можеше да се използва - разбира се, в игри за един играч. Официалната поддръжка на Steam обаче е много по-стабилна, което ги прави използваеми „както поотделно като мини геймпад, така и комбинирани по двойки“ и според коментарите на потребителите - с бутони, които могат да се променят като функции.

Поддръжката на Joy-Con е включена в най-новата бета-актуализация на Steam, което означава, че ще трябва да се включите в бета-версията на Steam клиента. За да направите това, отидете в настройките на Steam и потърсете Бета участие в менюто на акаунта. Натиснете бутона Промяна, изберете Steam Beta Update, след това рестартирайте и сте готови.

От страна на хардуера ще ви е необходим и USB Bluetooth адаптер (един от тях ще ви струва около 10 долара) или да разполагате с дънна платка с вграден Bluetooth, за да осъществите действителна връзка с Joy-Cons.

На хардкор РС геймърите с мишка и клавиатура привлекателността на контролерите до голяма степен им убягва, но отговорът на добавянето на поддръжка на Joy-Con като цяло изглежда много положителен. Няколко потребители се оплакаха в коментарите за проблеми с поддръжката на Linux: ако и вие сте сред тях, може да намерите малко помощ (или поне обяснение за това, какъв е проблемът) в документите на клиента Steam за Linux в Github.

Новата бета-актуализация също така подобрява поддръжката за класическите контролери Nintendo Online, която първоначално беше добавена на 17 юни.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този миниатюрен лаптоп би заменил всяка преносима конзола (ВИДЕО)