С появата на Steam Deck пазарът на преносимите конзоли се раздвижи в положителна посока и напомни на геймърите, че бъдещето ще им предложи много интересни възможности. Но представяте ли си в надпреварата да се включи и малък лаптоп? GPD Win Max 2 твърди, че ще направи точно това - 10.1-инчовият му сензорен дисплей ни напомня на iPad, а зад QWERTY клавиатурата са скрити два контролера D-Pads, които ви позволяват да играете игри на Win Max 2, все едно разчитате на Nintendo Switch или Valve Steam Deck. В това малко пространство има и място за камерата, която е разположена в пантата - решение, което може да доведе до странен ъгъл на снимане, но все пак този детайл може да се преглътне. Дисплеят също поддържа 10-точково докосване и активни писалки с до 4096 нива на чувствителност на натиск (включително Surface Pen). Това на практика прави Win Max 2 хибрид между обикновен лаптоп, лаптоп за игри и дори таблетен компютър.

 

Освен това в GPD Win Max 2 има 3 USB-A порта, HDMI порт, два USB-C порта (като единият от тях е Thunderbolt 4), 3.5 мм аудио вход, множество четци на карти и дори бутон за биометрично отключване, който ви позволява да защитите вашия лаптоп с пръстов отпечатък. За да е сигурен, че игровите му характеристики са на ниво с други лаптопи, GPD Win Max 2 също има високоговорители, вградени около периферията на лаптопа за богат, бумтящ звук. Можете да получите Win Max 2 във варианти на Intel и AMD (съответно 12-о поколение i7 и Ryzen 7 6000). Архитектурата на лаптопа разполага с 8 ядра (16 нишки) с RAM възможности между 16 и 32 Gb. Можете да изберете вътрешно хранилище от 1 Tb до 2 Tb, а ако това не е достатъчно, има и слот M.2 2230 на гърба на дънната платка на Max 2, който може да се използва за увеличаване на вашето хранилище. Батерия с голям капацитет от 67 Wh ви дава 5 часа непрекъсната игра или до 14 часа работа в офиса.  
За съжаление на ентусиастите устройството все още не е налично, но от GPD заявяват, че ще разчитат на финансиране в Indiegogo. Смята се, че Win Max 2 ще има гъвкав ценови диапазон между 899 и 1299 долара. Не само можете да избирате между вътрешности на Intel и AMD, но можете също да играете с RAM и капацитет за съхранение заедно с разделителната способност на дисплея, като избирате между обикновен 1080p дисплей и по-добър 2K дисплей.  

Снимки: GPD

Виж още: Превенция, защита и бекъп: трите здрави стълба на IT сигурността