Някои играчи с орлов поглед на High On Life проучиха плакатите в играта и откриха, че те споделят някои поразителни прилики с генерирано от AI изкуство, когато става въпрос за очевидни грешки. Те имат криви, недовършени очи (без ириса), допълнителни пръсти, неравномерни пропорции и крайници - всички отличителни белези на изкуство, генерирано от AI.

И се оказва, че са прави. Косъздателят на High On Life Джъстин Ройланд каза пред Sky News, че екипът е използвал Midjourney AI, за да добави финални щрихи: „Това кара света да изглежда като странна алтернативна вселена на нашия свят и го използвахме, за да измислим странни, забавни идеи. Не знам какво крие бъдещето, но AI ще бъде инструмент, който има потенциал да направи създаването на съдържание невероятно достъпно“.

Това е обезпокоително мислене, защото вече има безброй художници, които лесно биха могли да бъдат наети да създадат тези плакати за High On Life, вместо да се разчита на AI. За обучението на алгоритмите често се използват изображения, които са събрани без съгласие, пресъздавайки цели стилове и мотиви толкова очевидно, че мнозина вече се питат къде свършва истинското изкуство и къде започва AI продукцията. Освен това, както признава Ройланд в своя цитат, това означава, че изкуството е груба работа, а не форма на изразяване, която трябва да се приветства.

Дори да оставим лошата етика, AI изкуството е пълно с грешки, които не биха се случили, ако просто наемете действителни творци. Тези гафове са невероятно често срещани, тъй като AI изкуството има проблеми с голяма част от човешката анатомия и това води до ужасяващи бъркотии - сгрешени функции или напълно пропуснати ключови части.

Но не само изкуството е това, за което дизайнерът и разработчикът Squanch Games са използвали AI, тъй като водещият дизайнер Ерих Майер сподели пред Sky News, че са използвали AI за прототипиране на гласове на герои, като една второстепенна роля дори е включена в завършената версия на играта. Подобно на общността на изкуството, актьорите също  се обявиха против използването на AI за озвучение и дублаж, като се има предвид, че това отнема работни места от действителните актьори и създава нагласата за по-скоро досадна работа, а не емоционална форма на изразяване.

Освен това поради техническите ограничения този тип изкуство просто не е толкова добро. Видяхме това с Люк Скайуокър в „Книгата на Боба Фет“, който имаше лишени от емоции очи и монотонен глас, превръщайки това, което някога е бил пълен с живот герой, в робот, създаден само за да накара по-носталгично настроените фенове да крещят от вълнение.

Между изкуствените филмови герои, разговорите за рационализиране на разработката на игри с AI и този пример, когато алгоритъм всъщност се използва в игра като High On Life, това е тревожен прецедент за бъдещето на индустрията.

Снимка: Squanch Games

Виж още: Сан Франциско одобри използването на роботи от полицията като крайна мярка