Преди седмица полицейското управление на Сан Франциско отправи петиция до Надзорния съвет на града за разрешение за разполагане на роботи, които могат да убиват заподозрени при определени обстоятелства. Сега бордът одобри петицията с 8 гласа срещу 3 въпреки силната опозиция от групи за граждански свободи. Съгласно новата политика роботите могат да се използват „като опция за смъртоносна сила, когато рискът от загуба на живот на членове на обществото или служители е неизбежен и надвишава всяка друга опция за сила, достъпна за полицията“.

Полицейските сили на града в момента разполагат с над дузина роботи, които са оборудвани с възможност за видеоразузнаване и поставяне на бомби. Нито един от тях няма оръжия и бойни муниции, казва полицията, и няма планове да бъдат оборудвани с такива. Сега обаче те могат да получат надграждане с експлозиви „за контакт, обезвреждане или дезориентиране на насилствен, въоръжен или опасен заподозрян“, каза говорител на управлението.

„Роботите, оборудвани по този начин, ще бъдат използвани само при екстремни обстоятелства за спасяване или предотвратяване на по-нататъшна загуба на невинни животи“, добави той.

Служителите на полицията трябва да определят разрешените употреби на своите роботи и друго военно оборудване поради калифорнийски закон, който влезе в сила тази година. Арън Пескин, член на Надзорния съвет, добави текст към първоначалния проект на политика на властите, който гласи: „Роботите не трябва да се използват за употреба на сила срещу никое лице“, но полицията промени предложението, за да позволи използването на роботи като „опция за смъртоносна сила“. Бордът одобри тази версия на политиката с допълнителни изменения, заявявайки, че служителите могат да използват роботи с експлозивни заряди само след като са изчерпали всички алтернативни силови или тактики за деескалация. Освен това само ограничен брой високопоставени служители ще могат да разрешат използването на роботи като опция за смъртоносна сила.

Сред всички надзорни органи на Сан Франциско само Шаман Уолтън, Дийн Престън и Хилари Ронен гласуваха срещу одобряването на политиката. Престън нарече разрешаването на полицията да използва роботи за убиване на хора „дълбоко смущаващо“ и „тъжен момент“ за града. В пълното си изявление той изтъкна, че предоставянето на правомощието на полицията да въоръжава роботи с дистанционно управление ще „постави малцинствата в непропорционална опасност от нараняване или смърт“. Междувременно Рафаел Манделман, който подкрепи използването на роботите като смъртоносна сила от самото начало, защити гласа си и каза, че окончателната версия на политиката „излага разумни ограничения върху използването на роботи“ въпреки „хиперболата, изразена от мнозина, които се противопоставят на решението“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Boston Dynamics съди конкурент, който въоръжи техен робот 

 

Тагове: