Първият човек, който е получил мозъчен имплант Neuralink, е използвал футуристичната технология, което, наред с някои наистина невероятни неща, включва и това, че е останал буден цяла нощ, играейки Civilization VI на Сид Майер - нещо, на което със сигурност могат да се изкефят милиони геймъри.

През януари съоснователят на Neuralink, милиардерът Илон Мъск, обяви в Twitter, че компанията успешно е имплантирала мозъчно-компютърен интерфейс в главата на пациент и че той се "възстановява добре" след операцията. На 20 март Neuralink публикува живо предаване, в което 29-годишният Ноланд Арбо, получател на експерименталното устройство, разказва как технологията е променила живота му: "Беше като да използвам Силата върху курсора и можех да го накарам да се движи, където си поискам, просто гледах някъде към екрана и той се движеше там, където исках, което беше толкова диво преживяване".

Всичко това е вълнуващо, макар и леко ужасяващо, но специално за нас е възстановената способност на Арбо да играе Civ VI до насита. Арбоф (който има чудесно чувство за хумор) споделя, че е загубил чувствителност и е получил парализа под раменете, след като е получил травма на гръбначния стълб при инцидент при гмуркане преди осем години и се е почувствал принуден да стане доброволец за нещо, което според него "може да промени света". Преди операцията Арбо се е нуждаел от помощта на приятел, за да играе, и "не беше възможно да изиграя цяла игра или нещо друго".

След това обаче историята е била съвсем различна, както Арбо описва на учения от Nueralink Блис Чапман: "Един от първите пъти, когато всички вие ми дадохте пълен контрол над това [технологията Neuralink], всъщност останах до [...] около 6 часа сутринта, играейки Civilization VI. Мисля, че си заслужаваше, това е най-добрият начин да го кажа. Беше страхотно".

Арбо казва, че не е съвършен, че "има още много работа за вършене, но вече промени живота ми". Амбициозните планове на Мъск за Neuralink отиват много по-далеч от видеоигрите; той казва, че един ден технологията ще позволи на хора в подобно положение като Арбо да възстановят използването на ръцете си и дори да ходят отново.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz