През годините PlayStation е имала известен успех с джобните устройства. Имахме PlayStation Portable (PSP), PSP Go и накрая PlayStation Vita. Въпреки това от последния ѝ опит мина десетилетие, но сега марката отново навлиза на пазара с Project Q.

Преди месец се появиха слухове, че PlayStation работи по ново джобно устройство с кодово име Project Q. Точно преди края на едночасовата демонстрация на PlayStation в сряда президентът и главен изпълнителен директор на Sony Interactive Entertainment Джим Райън официално потвърди съществуването на Project Q.

Ако сте се надявали, че това ще е наследник на PS Vita, ще останете разочаровани - това е устройство за стрийминг, което позволява на потребителя да играе игрите, съхранени на неговия PS5, чрез Remote Play и Wi-Fi връзка.

"Пускаме на пазара специално устройство, което ви позволява да стриймвате всяка игра от вашата конзола PS5, като използвате Remote Play през Wi-Fi", каза Райън. "Вътрешно известно като Project Q, то има 8-инчов HD екран и всички бутони и функции на безжичния контролер DualSense."

Този 8-инчов екран е LCD дисплей с разделителна способност 1080p и честота на кадрите 60 кадъра в секунда. Предвижда се устройството да се появи някъде по-късно тази година. Тъй като това е придружаващо устройство, а не специална конзола като Steam Deck, ще можете да играете само игрите, съхранени и инсталирани на PS5.

Все още няма много подробности за устройството, така че е трудно да се каже дали то ще осигури някакви допълнителни предимства пред простото използване на Remote Play на телефона. Това обаче подсказва за неотдавнашния опит на Sony в областта на игрите в облака, която миналия месец започна да наема служители за 22 роли, свързани с технологиите за игри в облака.

Снимка: PlayStation

Виж още: Швеция направи първата постоянна пътна настилка за зареждане на е-коли в движение

 

Тагове: