Relativity Space най-накрая изстреля своята 3D-принтирана ракета след множество неуспешни опити, но резултатите са доста смесени. Ракетата Terran 1 на стартъпа излетя успешно от Кейп Канаверал късно в сряда, но не успя да достигне орбита, след като двигателят на втората степен се запали само за момент. Не е ясно какво е довело до неуспеха, но Relativity обещава актуализации по темата през "следващите дни".

Компанията все още определя мисията като постижение. Terran 1 издържа на Max-Q (максимално динамично налягане) - момента, в който се очакваше да се окаже най-голямо напрежение върху 3D-принтираната конструкция. Ракетата не е носела полезен товар на клиент. Вместо това тя носеше първия метал, произведен от системата за 3D печат на Relativity.

Както обяснява CNN, предишните два опита за изстрелване бяха съпроводени с проблеми. Relatively имаше проблеми с охлаждането на горивото навреме за първото изстрелване, докато второто беше възпрепятствано както от неуправляем елемент, така и от софтуерен дефект, който предизвика автоматично изключване на двигателя малко след запалването.

Relativity използва разходоопасната ракета Terran 1, за да демонстрира жизнеспособността на своята техника за 3D печат преди планираното за 2024 г. изстрелване на ракетата Terran R за многократна употреба. Производственият процес теоретично осигурява по-прости и по-надеждни ракети, които са по-евтини за производство и могат да бъдат готови в рамките на седмици. Това от своя страна би могло да намали разходите за доставка на сателити и експерименти в орбита.

Въпреки че това изстрелване представлява напредък, натискът за завършване на тестовете нараства. Relativity вече има договори, които включват изстрелване на спътници на OneWeb и търговската мисия на Impulse Space до Марс. Съществува и простият въпрос за конкуренцията: съперници като SpaceX, Blue Origin и Rocket Lab не стоят на едно място и всякакви неуспехи ограничават шансовете на Relativity да спечели бизнес.

Снимка: Relativity Space

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно