Владимир Путин е подписал план за създаване на собствени руски конзоли и платформа, подобна на Steam. Това е една от деветте инструкции, които трябва да насърчат социално-икономическото развитие на Калининградска област - руска територия, разположена между Литва и Полша. Регионът е специална икономическа зона, в която производителите могат да се възползват от данъчни облекчения; освен това там наскоро беше създадено предприятие за производство на силиций.

Макар че срещата се е състояла в края на януари, според съобщенията Путин е одобрил инструкциите едва в понеделник. Отговорник за изпълнението е не кой да е, а руският министър-председател Михаил Мишустин, който има срок до 15 юни да формулира план за следващата цел:

"Организиране на производството на стационарни и преносими игрови конзоли, както и за създаване на операционна система и облачна система за предоставяне на игри и програми на потребителите".

Това е нелека задача, с която Мишустин трябва да се справи. Съществуващите санкции, въведени след нахлуването на Русия в Украйна, ще направят трудно, ако не и невъзможно създаването на преносими и/или домашни конзоли, задвижвани от хардуер на AMD, NVIDIA или Intel. Руският производител на процесори "Байкал" фалира през август 2023 г., а освен това никога не е бил наистина конкурентен по отношение на производителността.

Игровите конзоли никога не са били популярни в Русия, дори преди трите производителя на конзоли да спрат доставките им като част от изтеглянето на Запада от страната. Въпреки това Русия винаги е имала сериозен апетит за компютърни игри, особено за шутъри и MMO. Поради това втората част от плана, която по същество описва създаването на алтернатива на Steam и SteamOS, може да срещне по-голям интерес от страна на местната геймърска общност. Това обаче не означава, че е по-малко сложно да се осъществи. Дори и на Epic - с нейните огромни ресурси - беше необходимо известно време, за да се превърне в сериозен конкурент на доминиращата PC платформа на Valve и понастоящем не е ясно какъв бюджет е отделил Путин за този малък проект.

Снимка: Unsplash

Виж още: Amazon въвежда опция за разпознаване на длани в телефоните

Тагове: