AMD току-що изпрати 60Hz геймърски монитори в кошчето за боклук, когато става въпрос за поддръжка на нейната технология за активна синхронизация. Компанията обяви редица промени, които ще доведат до това, че дори основният сертификат AMD FreeSync ще изисква максимална честота на опресняване от поне 144 Hz.

Този ход на AMD отразява исканията на геймърите за постоянно увеличаване на честотата на опресняване, което води до много по-плавни визуални ефекти, ако честотата на кадрите на графичния процесор може да ги поддържа. В нашето ръководство за най-добрите монитори за игри няма да намерите нито един дисплей с честота на опресняване под 144 Hz, а мониторите, които опресняват на 240 Hz или дори 360 Hz, вече са нещо обичайно.

Технологиите за адаптивна синхронизация като FreeSync, както и Nvidia G-Sync по принцип синхронизират честотата на опресняване на монитора с честотата на кадрите на графичния процесор. Това елиминира артефактите на разкъсване, които се появяват, когато двата показателя не са синхронизирани, а освен това Freesync спира заекването на изображението, което може да се случи, ако използвате v-sync (също използван за спиране на разкъсването на изображението), тъй като опресняването може да варира с колебанията на честотата на кадрите за разлика от v-sync, който е фиксиран.

На базово ниво спецификацията на FreeSync изискваше максимална честота на опресняване 40 - 60 Hz, за да бъде сертифицирана, но AMD вече е увеличила тази честота до 144 Hz, като спецификацията се прилага за монитори с хоризонтална разделителна способност под 3440 пиксела.

По същия начин спецификацията за FreeSync Premium изискваше максимална честота на опресняване от поне 120 Hz, но сега тази стойност е увеличена на 200 Hz за монитори с хоризонтална разделителна способност под 3440 пиксела. Въпреки това спецификацията остава 120 Hz за монитори с разделителна способност над тази точка, което е разбираемо, като се има предвид, че в момента няма много 4K монитори, които да надвишават 144Hz.

Тези промени в спецификацията обаче засягат само телевизорите и мониторите - дисплеите за лаптопи в момента запазват същите FreeSync спецификации както преди. Междувременно спецификацията FreeSync Premium Pro е променена в съответствие със спецификацията FreeSync Premium и добавя поддръжка на FreeSync HDR.

Обяснявайки този ход, мениджърът за продуктов маркетинг на AMD за графиките AMD Radeon и технологията AMD FreeSync О. Андич обясни, че "през 2015 г. геймърските монитори със 120 Hz бяха рядкост; днес повечето геймърски монитори са със 144 Hz или по-висока честота, което ясно показва тенденцията за повишаване на честотата на опресняване в индустрията". Андич добави: "Сертификатът на технологията AMD FreeSync е гаранция за страхотно изживяване и искаме да запазим това".

Снимка: Unsplash

Виж още: Специална протеза за ръка осигурява усещане за топлина и студ