RGB паметта ви може да изглежда ярка и привличаща вниманието през прозореца на кутията, но има вероятност тези ослепителни светлини да повредят задния панел на видеокартата ви, според няколко доклада от компютърни геймъри в Reddit. Два скорошни поста показват графични карти MSI Gaming X Trio, базирани на Nvidia GeForce RTX 3080, при които черният заден панел е станал кафяв точно на мястото, където светлината от системната RAM памет осветява картата.

Металните задни плочи се срещат в повечето от най-добрите графични карти в наши дни, като помагат за отвеждането на топлината от паметта, монтирана на гърба на платката. Много от тези задни панели, като например тези в картите на MSI на снимката, също имат покритие от черна боя и изглежда, че цветът на това покритие може да бъде избелен от определено RGB осветление.

На снимките по-долу ясно се вижда, че областите, в които задната пластина е избелена, пряко съответстват на размера и формата на краищата на четири модула памет. Не е ясно как е създаден този ефект на изгаряне и дали той се дължи просто на топлина или на специфична дължина на вълната на светлината, но е възможно RGB светодиодите да излъчват известна светлина в UV диапазона, когато са настроени на яркосини настройки.

И двата най-нови поста, в които се съобщава за повредата, са от потребители на карти MSI Gaming Trio GeForce RTX 3080, въпреки че други потребители са изпратили снимки на карти Asus и Zotac, които имат подобен избеляващ ефект върху задните си панели, където черното е станало кафяво, така че това не е проблем само на MSI.

Един от потребителите на MSI е включил и второ изображение на своята система, която сега съдържа графична карта Gigabyte, за да покаже модела на паметта върху задния панел. Паметта, използвана в тази конкретна система, е G.Skill TridentZ RGB, но други потребители на Reddit коментираха, че разполагат със същата памет и не са имали проблеми с избелването на задния панел.

MSI също така твърди, че тези карти имат задни панели от "графен", но разглобяването на картата показа, че те вероятно са изработени от смес от пластмаса и графит с покритие от акрилна боя. Така или иначе, изглежда, че тази акрилна боя е особено чувствителна към част от светлината от RGB модулите с памет.

За щастие, този избелващ ефект е козметичен и няма да повлияе на топлинните характеристики на видеокартата ви, въпреки че може да затрудни продажбата ѝ, ако искате да я замените в бъдеще.

Снимка: Unsplash/Reddit

Виж още: PlayStation 6 се планира като най-мощната конзола от своето поколение