Надпреварата в областта на игрите в преносим формат продължава да се разгаря, тъй като все повече компании се стремят да навлязат в тази сфера и изглежда, че NVIDIA може да е следващата компания, която ще го направи. Това няма да е първият път, в който NVIDIA излиза с портативна игра. Преди години тя предложи нещо, за което мнозина може би са забравили, наречено SHIELD Portable. Това беше джобно устройство в стил "мида", което имаше свалящ се екран, покриващ горната част на контролера. Всъщност това не беше джобен компютър като Steam Deck, ROG Ally или някоя от опциите на компании като GPD или Ayaneo.

Вместо това системата работеше с Android и ви позволяваше достъп до игри за Android, както и до (по онова време) много ранната версия на GeForce NOW. Оттогава насам NVIDIA изобщо не се е занимавала с джобни устройства. Фокусира се предимно върху други начинания като дългогодишния си бизнес с графични процесори и разрастващия се пазар на изкуствен интелект, който ѝ помогна да се превърне в компания с капитал от 2 трилиона долара.

Въпреки това изглежда, че NVIDIA може да се интересува от създаването на портативен геймърски компютър, който да се конкурира със Steam Deck и други подобни опции. Едно нещо, което трябва да се отбележи, е, че всички тези опции работят с хардуер на AMD, проектиран специално за преносими компютри. Очевидно това ще се промени при NVIDIA.

Все повече компании, които навлизат в сферата на джобните компютри за игри, ще бъдат вълнуващи за ентусиастите и за пазара като цяло, независимо коя е тази компания. Това, че NVIDIA е една от тези компании, е изключително вълнуващо, защото това означава, че най-накрая ще има джобен компютър, базиран на графичната технология на NVIDIA.

Според скорошен видеоклип от Morre's Law is Dead в YouTube, NVIDIA не е доволна, че AMD малко или много е завладяла пазара на преносими компютри за игри, и смята, че може да изпусне шанса си в сегмент от пазара, който е богат на възможности.

За разлика от SHIELD, който беше пуснат от NVIDIA, предстоящият джобен компютър няма да бъде единствено продукт на NVIDIA. От Moore's Law is Dead твърдят, че им е било казано директно, че NVIDIA иска да "работи с някого" за създаването му. Това би било подобно на това, което AMD направи с производителите - гигантът работи с компании като Valve за създаването на джобно устройство, използвайки персонализиран хардуер на AMD. Съобщава се, че NVIDIA иска да направи същото нещо.

Твърди се също, че този джобен компютър ще бъде "премиум" джобен компютър, което предполага, че това ще бъде мощно устройство с потенциално по-добри спецификации от други устройства. Може би дори с по-престижен дизайн и изработка. Другото нещо, което трябва да се отбележи, е, че този джобен компютър ще бъде "след години", ако в крайна сметка бъде направен. Въпреки това със сигурност би било интересно да се получи портативен геймърски компютър, който да има достъп до функции като технологията DLSS на NVIDIA, ако приемем, че NVIDIA ще я разработи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz