В неотдавнашно интервю за Eurogamer Сам Лейк - творческият директор на Remedy Entertainment - разкри, че плодовитият хорър писател Стивън Кинг е предоставил началния цитат на Alan Wake само за 1 долар. Студиото Remedy, разбира се, е в рекламна кампания за предстоящото продължение на Alan Wake.

"Наистина, наистина отчаяно исках цитат от него, с който да започна", казва Лейк пред Eurogamer. "Доколкото разбирам, той искаше 1 долар, за да получим правата да го използваме."

Цитатът е от статията на Кинг, написана за Entertainment Weekly, "Защо Холивуд не може да прави хорър". В нея той пише, че "кошмарите съществуват извън логиката и в обясненията има малко забавление; те са противопоказни на поезията на страха".

По-нататък Кинг цитира момент от The Strangers, в който един от героите пита: "Защо ни правите това?", на което те отговарят: "Защото си бяхте у дома". "В крайна сметка - казва Кинг - това е единственото обяснение, от което се нуждае един добър филм на ужасите."

Alan Wake започва с този изказ на заглавния герой:

"Стивън Кинг веднъж написа, че "Кошмарите съществуват извън логиката, а в обясненията няма много забавление; те са антипод на поезията на страха".

"В една история на ужасите жертвата продължава да се пита "защо?". Но обяснение не може да има и не бива да има. Загадката без отговор е това, което остава най-дълго с нас и което ще запомним накрая. Казвам се Алън Уейк и съм писател."

Съвсем уместно е някой с влиянието на Стивън Кинг върху жанра да е допринесъл за Alan Wake, която сама по себе си е любовно писмо към хоръра. Антологията на Кинг включва класики като "То", "Сиянието" и "Кери", а влиянието му е разпръснато из цялата сюжетна линия на Alan Wake.

Този израз на благотворителност не е първият път, в който Кинг продава разрешение за използване на произведенията му срещу долар. Това е акт, който той е правил толкова често, че си има собствена страница в Уикипедия, известна още като програмата Dollar Baby. Във въведението си към сценария за снимките на "Изкуплението Шоушенк" - който е базиран на една от неговите новели - той обяснява: "Помолих ги да подпишат документ, в който обещават, че нито един от получените филми няма да бъде показван с търговска цел без одобрение и че ще ми изпратят видеокасета с готовата работа. За това еднократно право искам един долар."

Хубаво е да се види, че сделката с долара на Стивън Кинг си е проправила път в игралната индустрия. Интересно ще е да видим какво ще ни донесе Alan Wake 2, която трябва да излезе на 17 октомври тази година.

Снимка: Remedy

Виж още: Най-известното предсказание на Стивън Хокинг може да означава, че всичко във Вселената е обречено да се изпари