Легендарният графичен ускорител Voodoo 5 6000 току-що беше продаден в eBay за 15 000 долара. Търсеният колекционерски артикул завърши с 65 оферти по време на аукциона си и победителят си тръгна, плащайки за по-малко, отколкото първоначално очаквахме, имайки предвид интереса към картата.

Тази точна оферта е за Voodoo 5 6000 ревизия 3700A, което я прави една от последните, произведени, преди целият проект за прототипиране да бъде напълно затворен. Това също означава, че е един от малкото модели на Voodoo с повечето оправени хардуерни грешки. Картата е изградена по 250nm процес, много далеч от 7nm процесните възли, използвани до голяма степен за най-добрите днешни графични карти.

Първоначално картата се предлагаше срещу 13 200 долара, но тази цифра непрекъснато се увеличаваше с всеки изминал ден. Това е логично, защото в крайна сметка това е много търсена придобивка за колекционери.

„Стигнах до извода, че тази карта просто не е Светият граал за мен и че имам други части в моята ретро колекция от хардуер, които просто означават повече за мен и винаги ще означават повече за мен“, пише продавачът.

„Тази карта се смята за най-известния GPU компонент за повечето, ако не и за всички ентусиасти/колекционери на 3DFX. Ето защо искам да я предам на някого, който наистина ще я възприеме като такава и ще получи това топло и специално усещане за нея. Искам да предам картата на някого, който ще се грижи за нея години напред и ще запази историята и значението, които тази карта има в света на 3D.“

Линията графични процесори Voodoo са едни от най-влиятелните графични карти в историята на компютърните игри. Днес може да разпознаете само Nvidia и AMD (и донякъде Intel, честно казано) като производители на графични карти, но в края на 90-те години 3dfx се появи на младия тогава GPU пазар, за да направи първите наистина прилични графични ускорители. Най-впечатляващото творение с марката: серията Voodoo.

Питайте всеки компютърен геймър от 90-те години коя графична карта харесва най-много и това вероятно е Voodoo или Voodoo2. Може да откриете, че някои харесват картите Nvidia Riva или „първата графична карта в света“, GeForce 256, но картите Voodoo заемат специално място в сърцата на компютърните геймъри от онази епоха.

Всичко вървеше толкова добре за 3dfx, докато нещата не се промениха. Интензивната конкуренция от GeForce и Radeon (произведени от ATI по това време, а не от AMD както днес) беше оказала голям натиск върху 3dfx. За съжаление компанията просто не разполагаше с продукта, който да предложи алтернатива на забързания и бързо развиващ се пазар, и по времето, когато имаше отговори на картите на Nvidia и ATI, беше на ръба на колапса и скоро изчезна от полезрението.

Снимка: gtastuntcrew302

Виж още: Гейм разработчиците тотално изгубиха вяра в метавселената

 

Тагове:
Още от Play