Valve се готви да навлезе отново на хардуерния гейм пазар, този път с портативно геймърско РС, подобно на Switch, което може да се появи още преди края на годината.

Този нов слух се базира на мистериозно устройство, наречено SteamPal, което се споменава в кода на най-новата версия на Steam. Позовавайки се на няколко източника, сайтът Ars Technica твърди, че портативното геймърско РС от типа all-in-one включва физически бутони като геймпад и тъчскрийн, събрани във форма, подобна на Nintendo Switch. Устройство се разработва лично от Valve, а контролерите не се свалят за разлика от системата на Nintendo.     

SteamPal, или както се нарича в завършен вид конзолата, е проектирана да подкарва игри от РС каталога на Steam чрез Linux и може да се включва към монитор с USB-C порт.

До момента устройството е в прототипна фаза и някои функции могат да се променят. Това, което изглежда сигурно, е, че портативната конзола ще се захранва със SoC от Intel или AMD. Цената засега е неясна и остава да разберем дали Valve ще позиционира продукта като конкурент на Switch или като по-мощна и по-скъпа портативна алтернатива.

Снимка: Ars Technica

Виж още: Цялото удоволствие с марката Cyberpunk 2077 ще ви струва над 2000 долара