Откриването на прототипа SNES PlayStation шокира гейм общността още през 2015 г. Плод на сътрудничество между Sony и Nintendo, устройството беше предназначено да посрещне предизвикателството на CD-базирани системи като Mega CD и TurboDuo, но то никога не беше пуснато; Nintendo скандално изостави Sony в последния момент и подписа сделка с конкурент на Philips (което в крайна сметка не доведе до нищо повече от няколко Nintendo игри на злополучния Philips CD-i).

Въпреки провала на начинанието поне един прототип SNES PlayStation е направен от Sony, а този, открит през 2015 г., после бе продаден за 360 000 долара. Това е много скромна сума за система, за която се очакваше да донесе милиони, но пак е доста.

Ето защо геймър с прякора gamer_lafan / LASTFANTASY решава да създаде свой собствен проект. Той дори стига дотам, че отпечатва по поръчка обложки за игри като копие на King of Fighters '98.

И така, как го постига?

Той е взел приставка за Super Famicom Satellaview - ексклузивно за Япония устройство, използвано за изтегляне на данни към конзолата чрез сателит - и я преобразува в работещо CD-ROM устройство, в комплект с PlayStation хардуер. Въпреки че това не е точно същото като прототипа на SNES PlayStation (най-напред изглежда различно и тази машина не би имала увеличената 3D мощност, която намери място в PlayStation), конзолата много прилича на версията, която Nintendo трябваше да пусне като част от сделката си със Sony.

Макетни изображения на този прототип се появяват в списанията за игри през 90-те по време на разгара на CD-ROM треската, но никой никога не е виждал как изглежда в действителност той (ако наистина изобщо съществува). Сега вече имаме представа, макар и по неофициален начин.

Снимка: LASTFANTASY

Виж още: Една грандиозна покупка може да изстреля Xbox на върха

 

Тагове: