Един отдаден и вероятно гениален играч на Terraria в канала From Scratch в YouTube е направил нещо, което най-вероятно няма да разберем напълно. Единствено с помощта на мод, наречен WireHead, който "поддържа пълна съвместимост с базовата версия на Terraria, но я реализира по много по-ефективен начин", Александър Науменко е успял да построи "напълно съвместим RISC-V компютър" в двуизмерната игра. Той дори има спецификации:

Тактова честота: ~5 kHz
Рамка: 96 kb
Набор от инструкции: rv32i

Вероятно не е подходящ за стартиране на Starfield или друга ААА игра, но Науменко прекарва видеото по-долу в подробно описание на петмесечното си и 600-часово пътуване до създаването на компютъра в играта и "клонинга на Pong", който е пуснал на него. По някакъв начин той успява да звучи едновременно странно просто и дяволски сложно.

Науменко казва, че е използвал огромен брой логически врати в играта - превключватели, които по принцип са или изключени, или включени - за да създаде своя компютър Terraria, но начинът, по който работят схемите в играта, означава, че "много традиционни схеми трябва да бъдат преработени", за да отговарят на "новата парадигма", която по принцип не е такава, каквато е работата на схемите в реалния живот. Така че, знаете, нищо особено трудно. Просто изобретяване на нови схеми. 

Вероятно не можем да разберем в по-големи подробности процеса на Науменко, без да изучим науката зад него, така че трябва да изгледате цялото 15-минутно видео или да разгледате страницата на проекта в GitHub, ако искате да видите как го е направил.

"Съществуват две фундаментално конкуриращи се сили, когато става въпрос за скоростта на компютъра", казва Науменко. Първата е законът на Мур, а втората е "неизбежното нарастване на раздутия софтуер, който работи върху все по-модерните процесори".

Науменко продължава: "Този проект е опит да се постигне решителен разгром в тази продължаваща битка в полза на програмиста", като се върнат скоростите "към ерата от началото на 70-те години на миналия век, хвърляйки топката твърдо обратно в полето на програмиста, без да се губи каквато и да е софтуерна функционалност".

Снимка: Unsplash

Виж още: Американският съд отказа да дава патенти за изобретения на AI

 

 

 

Още от Play