Изкуственият интелект и неговите последни иновации са все по-актуални напоследък. Естествено, това доведе и до известни опасения от страна на регулаторните органи относно потенциалните отрицателни въздействия, които технологията може да окаже. Сега в един доста интересен случай Върховният съд на САЩ отхвърли молбата на компютърен специалист за издаване на патент на неговата система за изкуствен интелект.

Компютърният учен Стивън Талер е подал заявки за патент в Службата за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO) за уж уникални прототипи на държач за напитки и светлинен фар. Талер твърди, че тези прототипи са генерирани от неговата система за изкуствен интелект, наречена Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience (DABUS), създадена в базираната му в щата Мисури фирма Imagination Engines Inc.

USPTO обаче отказва да припише патента на DABUS, като подчертава, че патенти могат да се издават само на изобретатели хора и че DABUS не може да бъде законен създател на прототипите.

Решението на USPTO беше потвърдено от федералните съдии във Федералния апелативен съд на САЩ. Макар че Талер се опита да убеди Върховния съд, че отказът за патентоване на системи с изкуствен интелект "ограничава способността на нашата патентна система - и осуетява намерението на Конгреса в тази насока да стимулира оптимално иновациите и технологичния прогрес", съдът отказа да разгледа неговото възражение.

Талер е подал заявки за патенти и в други държави на същото основание, но е имал много ограничен успех, ако изобщо е имал такъв. Компютърният учен се бори и за защита на авторските права за своето изкуство, генерирано от изкуствен интелект, но предвид сегашната му загуба в съда, както и факта, че това все още е област, която дори регулаторните органи се опитват да разберат по-добре, има малък шанс Талер да се радва на по-голям успех.

Снимка: Unsplash

Виж още: Поп звезда предложи гласа си на създателите на AI съдържание