Ново проучване с интересен тайминг ни дава повече информация относно шансовете ни за оцеляване при ядрена експлозия. Дори да не сме в епицентъра и да бъдем изпарени на момента, шоковата вълна пак може да се окаже достатъчно силна да ни убие или поне да ни рани сериозно. Изследването е дело на учени от университета в Никозия (Кипър), като експериментът представлява компютърна графика на последствията от взривяването на бойна глава с мощност от 750 килотона над произволен град.

Огненото кълбо би било с радиус от над 800 метра, а в първите 10 секунди след приземяването, шоковата вълна ще засегне окръжност с радиус от почти 5 километра. Силата ѝ ще бъде достатъчна, за да не остави оцелели по улиците, и има голяма вероятност някои панелни сгради да бъдат сравнени със земята. Тухлени сгради едва ли ще се сринат, но това далеч не означава, че хората в тях ще оцелеят.

Прозорците няма да устоят на скоростта на въздушните маси, а веднъж проникнали в сградите, особено тези, близки до епицентъра, хората вътре ще бъдат изстреляни с огромна сила и залепени за срещуположната стена. Да, знам, че това звучи като сценарий на холивудски филм, но това е най-вероятното стечение на обстоятелствата. Дори да има оцелели след тази шокова вълна, радиацията веднага ще започне да навлиза в сградите, така че времето за евакуация е ограничено.

Въпреки че към момента ситуацията звучи безнадеждна, някои места предлагат повече закрила от други. Очевидно, трябва да се избягват врати, прозорци и коридори, понеже това там въздушните струи са най-силни. Според проучването най-добрият шанс да ги избегнете е, ако застанете в ъгъл на стена откъм експлозията. Въздушният поток ще навлезе през прозорците до вас и ще се насочи към срещуположните помещения.

В случай, че се чудите, не е изследвано доколко защита предлага скриването в хладилник, стил Индиана Джоунс. През годините тази теория е отхвърляна от науката, така че едва ли това е най-добрата стратегия. Целия научен реферат може да откриете тук: https://aip.scitation.org/doi/10.1063/5.0132565

 

Снимки: Pixabay

Вижте още: Мрачна прогноза: термоядреният синтез идва твърде късно, за да ни спаси