По-рано този месец изследователи от Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ заявиха, че са постигнали първото в света генериране на повече енергия с термоядрена реакция, отколкото са вложили в нея.

Подвигът отдавна е наричан „Свещеният граал“ на термоядрената енергия и потенциално значима точка по пътя към генерирането на практическо електричество в термоядрени електроцентрали.

Но както твърдят експерти в редица нови писма, публикувани от The Guardian, пробивът може да е твърде малък и да идва твърде късно. Още по-лошо, видът технология, разработена от лабораторията „Ливърмор“, може да проправи пътя за производството на още по-смъртоносни ядрени оръжия.

С прости думи, твърди екологът и специалист по възобновяема енергия Марк Дизендорф от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, ние сме твърде далеч от осъществимо производство на енергия от термоядрен синтез, рискувайки технологията да се окаже просто прах в очите.

„Преминаването от рентабилност, където добивът на енергия е по-голям от общото вложено количество енергия, до комерсиален реактор за ядрен синтез може да отнеме поне 25 години“, пише той. „Дотогава целият свят може да се захранва от безопасна и чиста възобновяема енергия, предимно слънчева и вятърна.“

Крис Краг, журналист на свободна практика, който специализира в енергетиката и екологичните въпроси, се съгласява, че разработването на осъществими термоядрени реактори може да отнеме много време, като написа в отделно писмо, че „истинска термоядрена електроцентрала е малко вероятно да заработи преди внуците ми да навършат 70 години“.

„В края на краищата бяха необходими 60 години и огромни суми пари, за да се стигне дотук“, добави той, имайки предвид факта, че учените се опитват да разгадаят тайната на процеса от 50-те години на миналия век. Длъжностни лица от Министерството на енергетиката на САЩ имат по-оптимистичен график, предполагайки, че първата пилотна инсталация за термоядрен синтез може да започне работа „в началото на 2030 г.“ според скорошен доклад.

Още по-лошо, както твърди Дизендорф, системите за лазерен синтез като тази, използвана от изследователите в лабораторията „Ливърмор“, могат да бъдат използвани за производство на неутрони, с които да бъдат произвеждани ядрените експлозиви плутоний-239, уран-235 и уран-233.

С други думи бъдещите термоядрени реактори биха могли да предоставят на военните сили нови начини за генериране на суровини за ядрени бомби.

Това също не е кой знае какво, като се има предвид, че лабораторията „Ливърмор“ има дълга история на работа по ядрени оръжия. Съоръжението е основано през 1952 г. в отговор на взривяването на атомна бомба от Съветския съюз през 1949 г.

Във всеки случай часовникът тиктака. Докато учените все още се занимават с резултатите от експеримента от този месец, планетата е изправена пред климатична криза с нарастващи размери. Остава да видим дали термоядреният синтез ще бъде част от отговора на нашите климатични проблеми. Учените със сигурност имат още много да доказват, със или без пробиви.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тонове човешки боклук замърсяват Марс след 50 години проучвания