През изминалата седмица интернет беше развълнуван от изображения на отвор, който изглежда като врата, изсечена в скала на Марс.

Но учените, грижещи се за марсохода Curiosity на НАСА, който направи снимките по-рано този месец, казаха, че странният обект, наподобяващ порта, предоставя завладяваща „врата към древното минало“. Според тях предметът е напълно естествен, а не издялан от извънземни, които се крият на планетата.

Марсоходът Curiosity намери „вратата“ на Марс на 7 май, докато заснемаше могила, известна като Източните скали в кратера Гейл, която машината проучва от кацането си през 2012 г. Роувърът използва инструмента си Mastcam, за да заснеме изображението на странна пукнатина, която е само 30 сантиметра висока и 40 сантиметра широка. Ясно е, че хората биха имали трудности да влязат в скалата през тази „врата“, поради което екипът на НАСА я нарече просто „кучешката врата“.

„Тези открити фрактури са често срещани в скалите както на Земята, така и на Марс“, се казва в изявлението на НАСА.

Коментирайки лудостта в интернет около откриването на „вратата“, екипът на Curiosity заяви в Twitter, че тенденцията на човешкия мозък да търси модели, които имат смисъл, в двусмислени форми (наречени „парейдолии“), стои зад интернет сензацията.

„Разбира се, това може да изглежда като малка врата, но в действителност това е естествена геоложка характеристика. Може просто да изглежда като врата, защото умът ви се опитва да осмисли неизвестното“, казва екипът на Curiosity в тема в Twitter. „В могилата има няколко линейни пукнатини, но на това място няколко пукнатини се пресичат, което позволява на скалата да се счупи под толкова остри ъгли.“

Екипът обаче добави, че макар да не очакват сензационно откритие на извънземна цивилизация зад кучешката врата, странната пукнатина ще предостави интересни възможности за нови научни изследвания.

„В по-малко буквален смисъл моят научен екип се интересува от тези скали като „врата“ към древното минало“, завършва екипът.

Снимка: NASA

Виж още: Diablo Immortal изглежда като всичко, което бихте искали от Diablo на телефона (ВИДЕО)