Европейският марсоход ExoMars, който трябваше да излети към Червената планета през септември, променя графика и според него е малко вероятно това да се случи преди 2028 г., тъй като Европейската космическа агенция (ESA) ще трябва да замени построената си в Русия платформа за кацане поради нахлуването на Русия в Украйна.

Говорейки на срещата на Групата за анализ на програмата за изследване на Марс във вторник (3 май) ученият по проекта ExoMars на ЕКА Хорхе Ваго каза, че агенцията в момента обмисля своите възможности и скоро ще представи осъществими планове на своите държави членки.

Проектът ExoMars, разработен в партньорство с Русия, ще изисква значителен тласък на финансирането, ако неговият роувър, наречен „Розалинд Франклин“, иска да стигне до Червената планета, тъй като ще са необходими системи за подмяна на няколко построени в Русия технологии. Мисията на марсохода, която трябваше да струва 1.3 милиарда евро (1.37 милиарда долара), ако бъде изстреляна през септември 2022 г. с Русия, ще изисква нова платформа за кацане, нова ракета и няколко други технологии, които първоначално бяха предоставени от руската космическа агенция Роскосмос.

„През юли ще се обърнем към държавите членки с препоръчан път напред“, каза Ваго на срещата. „Тази препоръка ще има финансова прогноза за това, колко ще струва изпращането на марсохода „Розалинд Франклин“ на Марс.

ESA официално прекрати сътрудничеството с Русия през март, след като европейските държави въведоха санкции срещу космическата суперсила в резултат на действията ѝ в Украйна. Програмата ExoMars беше може би най-голямата жертва, тъй като мисията на роувъра, вече забавена и над бюджета, най-накрая беше на път за стартиране. Орбиталният апарат ExoMars Trace Gas Orbiter стартира през 2016 г., заедно с демонстратор за кацане, наречен Schiaparelli. Schiaparelli не се приземи безопасно, но орбиталният апарат продължава да изучава Марс от горе и днес.

Русия трябваше да изстреля марсохода със своята ракета „Протон“ от космодрума Байконур в Казахстан. Роскосмос изгради и платформата за кацане „Казачок“, която не само трябваше да достави роувъра до повърхността на планетата, но и имаше собствена научна програма на мястото за кацане.

Ваго каза, че докато ESA може да изгради по-голямата част от собствената си платформа за кацане, тя ще се стреми да получи от NASA някои технологии, които в момента не може да произвежда сама.

NASA беше първоначалният партньор на ESA в програмата ExoMars, но американската агенция се оттегли през 2012 г. след съкращения на бюджета от администрацията на президента Барак Обама. По това време мисията беше спасена от Русия, която се намеси, за да заеме мястото на NASA.

Снимка: ESA

Виж още: Русия напуска Международната космическа станция заради изолацията