Екип от Масачузетския технологичен институт (MIT) е създал нов начин за 3D отпечатване на цялостно завършени роботи. Екипът от Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) е използвал метод, наречен "печат на хидравлика" – това е начин за създаване на помпи, пълни с течност, вътре в самия производствен процес.

Според директора на CSAIL Даниела Ръс новата техника "е стъпка към бързото производство на функционални машини". Тя добавя, че "всичко, което ще трябва да направите, е да добавите батерия и мотор, с които роботът на практика ще може да започне да върви веднага след като напусне 3D принтера".

Техниката включва използването мастиленоструен 3D принтер, който впръсква капки материал, по-малки от половината от ширината на човешки косъм. За някои от частите на робота фотополимерът се поставя и след това се закалява с UV светлина, докато течните части остават непокътнати.

След много опити и грешки, използвайки различни комбинации от твърди вещества и течности, екипът е успял да намери печелившата настройка, с която е бил създаден роботът, който може да видите в долното видео.

Според Робърт Маккърди мастиленоструйният печат е "най-добрият начин да отпечатате множество материали", а технологията предлага "много фин контрол на материалите, с които се работи".

Хексаподът, който виждате на снимката и във видеото, се движи благодарение на 12 хидравлични помпи, вградени в тялото му.  За 3D отпечатването му са били нужни само 22 часа, след което са добавени мотор и батерия.

Все още е рано да говорим за устойчив процес, с който могат да се създават по-сложни и големи роботи, но в близко бъдеще най-вероятно ще можем да си принтираме домашен робот само с едно натискане на копче. Кой знае, в бъдеще играчките на децата може да се купуват онлайн и просто да се принтират на домашния 3D принтер.

 

 

Прочетете и това: Bentley иска да вгради холографски иконом в своите луксозни лимузини 

Тагове: