Едва ли има някой от съвременните геймъри, който да не е държал в ръцете си някой от безбройните вече модели периферия – клавиатури и мишки, дело на Logitech, посветени именно на качественото преживяване, докато играе любимите си игри. По-старото поколение геймъри, към което спадам и аз, все още помнят легендарните моменти пред монитора, редейки хедшот след хедшот на току-що появилия се феномен Counter Strike. Няколко години по-късно, именно след събитие, отразяващо новите продукти на Logitech, в ръцете ми попадна G5 – мишката, която е своеобразен родоначалник на знаменитите геймърски мишки на компанията от серията G502, появили се след това, както и на полупрофесионалната ми геймърска кариера.

 

Всеки има нужда от герой

Говорейки за G5, необходимо е да вметна, че въпреки безбройните часове игра, които е преживяла в ръцете ми, и близо 20 години по-късно тя все още работи почти перфектно. Но днешното ревю не е посветено на нея. Това е по-скоро ретроспекция, посветена на факта, че преди точно десет години на бял свят се появи серията Logitech G502, която се наложи като фаворит за новото поколение геймъри най-вече заради своята изключителна производителност, внедрените иновативни технологии и оригиналния си дизайн. Неслучайно от началото на излизането на пазара на моделите от серията G502 са продадени повече от 18 милиона броя мишки.

И така, през 2014 г. Logitech G представи първата G502 мишка, която се отличаваше със своята отлична персонализация, изключително висока производителност и контрол, предоставяйки на геймърите и максимален комфорт при ползване. През 2016 г. дойде ред на G502 Proteus Spectrum, която предостави на геймърите до 16.8 милиона цветови персонализирани опции за подсветката. След това, през 2018 г., беше представена мишката, превърнала се в герой във виртуалните битки – G502 HERO, която дойде със сензора HERO 25K на Logitech G, доказал се като най-ефективния сензор по това време. Още следващата година G502 бе надградена с безжичната технология LIGHTSPEED за още по бърза реакция и надеждност. И накрая, сравнително скоро серията G502 бе актуализирана до моделите G502 X, G502 X LIGHTSPEED и G502 X PLUS, отличителна черта на които са хибридните оптично-механични суичове LIGHTFORCE.
Специално по повод десетата годишнина от пускането на пазара на G502 Logitech G обявиха, че по повод юбилея през следващата година компанията ще обявява различни специални събития, активации и подаръци, като, ако желаете повече подробности относно тях, посещавайте от време на време официалния канал на Logitech G в Discord или Twitter.

 

Какво прави серията G502 най-популярната сред геймърите?


На първо място, разбира се, това е прецизността. Както споменах, последните модели в серията са оборудвани с високопрецизния HERO сензор на Logitech, като тези мишки осигуряват перфектно проследяване на пикселите, гарантирайки, че всяко движение на ръката се превежда безпроблемно на екрана. Независимо дали играем шутъри от първо лице, или изпълняваме прецизни маневри в стратегически игри в реално време, серията G502 остава непоколебима, осигурявайки прецизна точност, която може да означава разликата между победа и поражение.

Друго, което отличава G502, са несравнимите възможности за персонализиране. С множество програмируеми бутони, стратегически разположени за оптимална достъпност, всеки геймър може да приспособи и нагоди мишката си точно по неговия стил на игра. Това важи от присвояването на сложните команди до фината настройка на DPI резолюцията в движение. Освен това включването на предпочитаното RGB осветление добавя допълнителна нотка собствен стил, което позволява да синхронизираме естетиката на мишката с останалата част от настройките на играта, която играем.

Не на последно място, ергономичността също играе решаваща роля при продължителните игрови сесии, като определено серията G502 превъзхожда в това отношение болшинството други модели от различни производители. Изработени с прецизно инженерство и обмислен дизайн, тези мишки пасват удобно в ръката, намалявайки умората дори по време на дългите часове игра. Текстурираното гумено покритие осигурява сигурно задържане в ръката, гарантирайки, че мишката винаги е под контрол, докато персонализираната система за тегло позволява да настроим фино усещането ѝ според личните предпочитания.
Всеобщо мнение допреди няколко години бе, че безжичните мишки „не стават“, поне що се отнася до сериозния гейминг. Е, това вече не е така, тъй като с появата на модела G502 Lightspeed проблемът с компромисите относно производителността бе решен. С помощта на безжичната технология Lightspeed практически няма разлика относно забавянето и лага по време на игрите, така че вече може да се насладим на свободата на движение, без да сме привързани от кабели. В комбинация с изключителния живот на батерията, която може да издържи няколко дни с едно зареждане, G502 Lightspeed наистина предефинира стандартите за безжични мишки за игри.

В заключение, ако трябва да синтезирам в няколко реда впечатленията си през годините от серията Logitech G502, спокойно мога да кажа, че тя представлява истинско олицетворение на това каква трябва да бъде една геймърска мишка, предлагайки несравнима прецизност, персонализиране и комфорт. Независимо дали става въпрос за обикновените геймъри или за онези, които се занимават по-сериозно с електронни спортове.

Вижте още: Logitech Tap IP: на едно докосване от видеоконферентната среща