Твърди се, че служителите на Apple подават петиция срещу плана на компанията да изисква работниците да се върнат към присъствена работа в офиса три дни в седмицата.

По-рано този месец Apple информира корпоративните служители, че трябва да се върнат в офиса за поне три дни в седмицата от началото на следващия месец. Настоящият план ще изисква служителите да идват в офиса във вторник, четвъртък и трети ден от седмицата, което ще варира според екипа.

Според нов доклад на Financial Times все по-голям брой служители в Apple са недоволни от новия план, вместо това се застъпват за „работа с гъвкаво местоположение“. Докладът цитира петиция, създадена от групата Apple Together, която си проправя път в офисите на Apple и събира подписи. От известно време Apple няма търпение да върне служителите към присъствена работа. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, защити намерението на Apple да се върне в офиса, за да запази „личното сътрудничество, което е толкова важно за нашата култура“.

Apple Together контрира, че „единният мандат от висшето ръководство“ не зачита „много убедителни причини“, поради които някои служители са „по-щастливи и по-продуктивни“, работейки извън традиционните офис договорености.

Групата настоява Apple да позволи на служителите да работят с техния „непосредствен мениджър“, за да решат работните си договорености, и че те не трябва да подлежат на „одобрения на високо ниво“ и „сложни процедури“ или трябва да предоставят лична информация.

В петицията се казва, че Apple „трябва да насърчава, а не да забранява, гъвкава работа“, където служителите могат „да се чувстват комфортно да „мислят различно“ заедно“. Текущият план на Apple служителите да работят присъствено в офиса три дни в седмицата започва на 5 септември.

Снимка: Unsplash

Виж още: iOS 16 е готова, macOS Ventura и iPadOS 16 са насрочени за октомври