Amazon току-що пусна приложение, което позволява на хората да се регистрират за услугата за разпознаване на длани, без да се налага да ходят до магазина. Приложението Amazon One използва камерата на смартфона, за да направи снимка на отпечатъка на дланта и да създаде акаунт. След като се регистрирате, можете да плащате за стоки само с помощта на ръката си, което слага край на нуждата да носите смартфон, пари в брой или тежка пластмасова карта.

Технологията използва генеративен изкуствен интелект, за да анализира структурата на вените на дланта, превръщайки данните в "уникално цифрово, векторно представяне", което се разпознава от сканиращите машини в търговските обекти. За да започнете, ще трябва да добавите метод за плащане в приложението и да качите снимка на личната си карта с цел проверка на възрастта.

Приложението стартира вчера за iOS и Android. Преди това трябваше да отидете на място, за да се регистрирате в Amazon One. Освен за плащания технологията се използва и като инструмент за проверка на възрастта и като начин за влизане на концерти и спортни събития, без да е необходимо да носите билет.

След като предадете отпечатъка на дланта си на напълно невинната корпорация Amazon, ще имате неограничен достъп до всеки магазин за хранителни стоки Whole Foods в цяла Америка, защото Amazon е собственик на Whole Foods. Плащания с Amazon One се приемат и в някои обекти на Panera Bread, както и на някои летища, стадиони и магазини за хранителни стоки.

Тук има очевидни опасения за неприкосновеността на личния живот, тъй като паролите могат да се променят, а дланите - не. Amazon казва, че всички качени изображения на длани се "криптират и изпращат в защитен домейн Amazon One" в облака на Amazon Web Service. Компанията също така казва, че приложението "включва допълнителни слоеве за откриване на фалшификати", като отбелязва, че не е възможно да се запазват или изтеглят изображения на длани в самия телефон.

Снимка: Unsplash

Виж още: Навсякъде, където има камера, има риск: милиарди потребители са изложени на нежелано наблюдение

 

Още от Tech