През изминалата седмица едно приложение, наречено Kimi, изпревари известни стрийминг услуги като Netflix и Prime Video, в списъка с най-добрите безплатни приложения за забавление в App Store. Сега Apple е премахнала приложението... най-вероятно защото то е давало достъп на потребителите до пиратски филми.

Kimi е било маскирано като приложение, което тества зрението ви, като ви кара да играете на откриване на разликата в подобни снимки. В действителност то не е било нищо подобно, а вместо това е съдържало контрабандни предавания и филми, включително скорошни блокбъстъри и награждавани филми.

Неговите предложения обаче се различават по качество по начин, познат на тези, които са търсили сериали и филми онлайн преди появата на стрийминг услугите. Копието на Кими на филма Poor Things с участието на Ема Стоун очевидно е било зърнисто и пикселизирано, докато при други филми, налични във висококачествени копия, рекламите са блокирали изгледа в горната част на екрана. Приложението е било изключително лесно за използване: зрителите просто е трябвало да го изтеглят и да го стартират, за да започнат да гледат. То прилича на вече несъществуващата услуга Popcorn Time, тъй като прави пиратстването на филми толкова лесно, колкото и гледането на Netflix. През 2022 г. услугата Popcorn Time бе закрита завинаги.

Apple се гордее със защитата на личните данни и безопасността, както и с това, че гарантира, че приложенията, които предоставя за изтегляне, са изрядни. Когато разкри как ще спазва Закона за цифровите пазари на Европейския съюз (DMA) например, гигантът заяви, че всеки алтернативен магазин за приложения, който си проправя път към платформите на компанията, ще трябва да има строги правила и инструменти за модериране, сравними с нейните собствени. На самата Apple обаче може да се наложи да започне да следи отблизо своя App Store. Зрителите изразяват недоволството си в интернет, че трябва да плащат за твърде много стрийминг услуги, за да могат да гледат това, което искат, и изглежда, че все повече хора отново се обръщат към пиратството.

Снимка: Unsplash

Виж още: Възможно е да се нуждаем от ново ниво за урагани при ветрове със скорост над 300 км/ч