В сравнение с масивния редизайн, който пристигна миналата година, Google се фокусира върху усъвършенстване и само няколко нови функции за Android 13, който стартира и се разпространява от вчера за поддържани телефони Pixel.

Android 13 стартира с преработени медийни контроли, които заемат приблизително два пъти повече от височината на предишната версия. (Всъщност няма да видите компактна версия, освен ако устройството не е в пейзажна ориентация.) Иконата на приложението, което върви в момента, е в горния ляв ъгъл, a oт другата страна има голям бутон за възпроизвеждане/пауза, който се премества от заоблен квадрат към кръг и обратно в зависимост от състоянието.

Превключвателят за звук на устройството – който вече разполага с лента за сила на звука Material You – остава в горния десен ъгъл, докато долният ред има бутони за връщане назад, напред и до два специфични за приложението бутона. Ключовата промяна тук ви позволява винаги да виждате лентата за напредъка, която малко странно използва завъртулки, за да обозначи вече изминалата част. И накрая, обложките на албумите и песните са правоъгълни и с много по-голям размер. Приложенията трябва да се актуализират, за да поддържат Android 13, в противен случай всички контроли се показват в долната част.

Тази версия приема Bluetooth Low Energy (LE) Audio за по-ниска латентност, „подобрено“ качество и стриймване към множество устройства. Android 13 също така добавя поддръжка за Spatial Audio на поддържани слушалки (като Pixel Buds Pro в бъдеща актуализация), които могат да проследяват главата ви, докато се върти за „по-завладяващо слушане“.

На заключения екран основната промяна на контролите за интелигентен дом – където има променена икона – означава, че вече не трябва да отключвате телефона си, за да настройвате светлините и други „външни устройства“. Това е само опция и потребителите могат да определят дали да е активирана от Настройки > Дисплей > Заключен екран > Управление от заключено устройство. Междувременно допълнителните известия/икони вече се намират в кратко поле, което невинаги обхваща цялата ширина на екрана ви.

Плъзгането надолу за Бързи настройки разкрива, че долната част на този екран е реорганизирана. Вече няма ред от три системни бутона за действие. Възможността за редактиране на бързи настройки може да бъде достъпна директно през номера на версията на операционната система. Говорейки за това, новите им функции ви позволяват да включвате/изключвате режим с една ръка, да отваряте нов скенер за QR код и да правите корекция на цветовете.

Бутонът за достъп до менюто Power е в долния десен ъгъл с настройки до него. В долния ляв ъгъл се показва броят на това, кои „приложения са активни и работят“, и докосването ви дава списък, за да ги стопирате поотделно.

Стартирането на Android 13 започва от вчера за Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a 5G, Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6, Pixel 6 Pro и Pixel 6a. Посетете Настройки> Система> Актуализация на системата и щракнете върху бутона „Проверка за актуализация“, ако OTA още не се е появил на вашето устройство. Потребителите на Android 13 Beta 4.1 ще получат малка актуализация на тази финална версия.

Бета-програмата ще остане отворена и ще продължи да тества функциите през следващите месеци. След като записаните в програмата получат окончателната версия, те могат да посетят сайта, за да се откажат, и няма да се налага да форматират телефона си. Отново се уверете, че имате окончателната версия на Android 13 и се отказвате, преди да излезе първата нова бета-версия.

Google също предостави сорс кода на Android 13 към проекта с отворен код на Android (AOSP).

Снимка: Unsplash

Виж още: Google Pixel Fold може да има уникална позиция на камерата

 

Тагове: