Преди точно една година Google обяви Bard - своя конкурент на ChatGPT, който работи с изкуствен интелект. Bard се захранваше от модела LaMDA, но през декември Google премина към Gemini. Сега услугата ще приеме името на модела, който я захранва.

Сбогом, Bard. Здравей, Gemini.

Gemini вече се захранва от модела Gemini Pro 1.0. Тя е достъпна в над 230 държави и знае над 40 езика. Той е достъпен чрез уеб интерфейс - ето връзката, - но можете да използвате и новото приложение Gemini.

То е чатбот и можете да разговаряте с него чрез текст или глас. Gemini обаче е "мултимодален", което означава, че можете да му дадете и снимка като входни данни или да го помолите да генерира изображение.

Gemini е безплатен за използване, но към днешна дата е решение от второ ниво - Google представи и Gemini Advanced, задвижван от Gemini Ultra 1.0. След безплатен 2-месечен пробен период Advanced ще ви струва 20 долара/22 евро/19 лири за плана Google One AI Premium.

Той включва 2 TB място за съхранение и други предимства на Google One Premium (One Premium обикновено струва 10 долара). Скоро Google ще активира Gemini и в Gmail, Google Docs и други услуги (първоначално това се наричаше Duet AI). От днес Gemini Advanced е наличен в над 150 държави, но само на английски език (с течение на времето обхватът му ще бъде разширен).

Можете да изтеглите приложението Gemini за Android и iOS (тук то е част от приложението на Google).

В Android Gemini замества Google Assistant. Активирате го по същия начин, като казвате "Hey Google" или натискате бутона за захранване, или както и да го правите. Можете да го помолите да обобщи статия, която четете, или да създаде надпис за снимка. Старите функции за гласово управление - задаване на таймери, провеждане на разговори, управление на интелигентни домашни устройства - ще продължат да работят чрез Gemini.

Снимка : Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места