Няколко известни американски автори, сред които създателят на "Игра на тронове" Джордж Р. Р. Мартин и авторът на "Фирмата" Джон Гришам, са завели съдебен иск срещу OpenAI, създателите на ChatGPT. Сред другите ищци са Джонатан Франзен и Джоди Пикулт.

В иска, подаден от Гилдията на авторите, се твърди, че фирмата за изкуствен интелект (ИИ) е използвала произведенията на авторите без разрешение, за да обучи популярния чатбот, което е довело до нарушаване на авторските права.

Писателите твърдят, че произведенията им са били буквално копирани и използвани за обучение на големите езикови модели (LLM) на OpenAI, за да създават текстови отговори, подобни на човешките.

Както вече беше съобщено, този иск е само един от по-широката вълна от съдебни искове срещу компании, които стоят зад популярни инструменти за генеративен изкуствен интелект.

По-рано тази година двама автори също заведоха дело срещу OpenAI, твърдейки, че техни книги са били използвани за обучение на чатбот без тяхно съгласие.

По същото време известната актьорка Сара Силвърман започна подобно съдебно дело срещу OpenAI и Meta.

Основното твърдение в тези съдебни дела е, че книги, защитени с авторско право, са били използвани за обучение на LLM без разрешението на авторите, тъй като моделите са могли точно да обобщават книгите.

Това дело повдига критични въпроси относно ролята на изкуствения интелект в потенциалното изместване на съдържанието, създадено от хора, в медийната индустрия, като сигнализира за нарастваща загриженост сред създателите на съдържание по отношение на използването на тяхната интелектуална собственост без подходящо разрешение или компенсация.

Снимка: Unsplash

Виж още: Астероидът, избил динозаврите, се оказва най-добрият приятел на цветята в постапокалиптичния свят