Гигантският астероид, унищожил динозаврите в края на периода креда (преди 145 до 66 милиона години), е оставил цветята сравнително невредими и те са процъфтявали впоследствие, показва ново проучване.

Земята е загубила три четвърти от видовете си, включително всички непринадлежащи към земните динозаври, когато преди 66 милиона години астероид е ударил мексиканския полуостров Юкатан. Учените наричат този катаклизъм масовото измиране през периода креда-палеоген.

Според проучване, публикувано в списание Biology Letters, въпреки широко разпространеното опустошение, основните семейства цъфтящи растения, наречени ангиосперми, са били достатъчно адаптивни, за да оцелеят след смъртоносното събитие и да се възползват от него.

"След като повечето видове на Земята са изчезнали по време на креда-палеогена, ангиоспермите са взели превес, подобно на начина, по който бозайниците са взели превес след динозаврите, и сега почти целият живот на Земята зависи от цъфтящите растения в екологично отношение", казва в изявление водещият автор на изследването Джейми Томпсън, докторант по еволюционна биология в Университета в Бат, Англия.

Според проучване от 2008 г., публикувано в списанието The Paleontological Society Papers, изследователите трудно идентифицират цъфтящи растения във фосилните записи; по-голямата част от тях се състои от изолирани листа, които не са прикрепени към други растителни органи. Има данни за изчезване на цъфтящи растения след удара на астероида, но не и за широко разпространен упадък, както при други видове организми.

За да научат повече за това как цъфтящите растения са реагирали на събитието на изчезване по време на креда-палеогена, авторите на новото изследване разглеждат основните линии на цъфтящите растения, картографирани преди това от ДНК мутации на хиляди видове.

Те са използвали математически модели, за да изчислят, че цъфтящите растения са имали относително стабилен темп на измиране във времето, без да има доказателства за масово измиране. Това означава, че докато отделни видове са били загубени по време на събитието, по-големите семейни групи са оцелели.

Повечето от семействата на цветните растения, които виждаме днес, са се появили преди събитието от креда-палеоген, като предците на съвременните орхидеи, магнолии и мента са живели заедно с динозаврите. След края на креда-палеогена оцелелите цъфтящи растения се разпространяват и разнообразяват.

"Цъфтящите растения имат забележителна способност да се адаптират: те използват разнообразни механизми за разпръскване на семена и опрашване, някои са дублирали целия си геном, а други са развили нови начини за фотосинтеза", казва в изявлението съавторът на изследването Сантяго Рамирес-Бараона, изследовател от Националния автономен университет на Мексико. "Тази "сила на цветята" ги прави истински майстори на оцеляването в природата."

Снимка: Unsplash

Виж още: ИИ вече разпознава астероиди убийци, преди да се приближат до Земята