Ян ЛеКун, главният учен по изкуствен интелект на Meta, заяви, че генеративните системи за изкуствен интелект все още не са толкова интелигентни, колкото кучетата, защото не разбират реалността на истинския свят, съобщи CNBC. ЛеКун заяви, че един ден ИИ може да надмине човешката интелигентност и ако това стане, той не трябва да се разглежда като заплаха.

Говорейки на конференцията Viva Tech в Париж вчера, ЛеКун заяви, че проблемът с генеративния ИИ, който използваме днес, е, че е много ограничен и се обучава единствено върху текст. За разлика от тях голяма част от човешкото знание няма нищо общо с езика, каза той. Следователно част от човешкия опит не се улавя от ИИ.

Той също така каза, че макар генеративният ИИ да може да издържи изпита за адвокатска колегия в САЩ - изпит, който се изисква, за да станеш адвокат, - той не може да зареди съдомиялна машина - нещо, което едно дете може да направи за пет минути. "Това, което ви казват подобни разминавания, е, че ни липсва нещо наистина голямо... за да достигнем не само интелигентност на ниво човек, но дори и интелигентност на куче."

Друг пример за интуиция, която хората развиват и която все още не е възпроизведена в изкуствения интелект: Ян ЛеКун казва, че петмесечно бебе ще види плаващ предмет и няма да му обърне внимание, но само четири месеца по-късно ще разбере, че предметът не би трябвало да плава, и ще изрази изненада.

Той призна, че изследователите все още нямат представа как да възпроизведат този тип неща в ИИ и докато това се изплъзва на изследователите, няма да бъде постигнат значителен напредък към интелигентността на животните и хората.

Откакто генеративният ИИ изгря на сцената миналата година с ChatGPT, на преден план излязоха два страха: ще замени ли човешките работници и ще представлява ли опасност за човечеството? Експертът смята, че не.

Той си представя, че в бъдеще всеки ще има свой собствен асистент с ИИ, който ще е по-интелигентен от него и ще му помага в ежедневието. Според него ИИ ще бъде проектиран така, че да е контролируем и подчинен на хората, и че няма връзка между това да си умен и да искаш да завладееш света.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този концептуален плаващ град се адаптира към климата и се грижи за здравето на жителите си