Японският стартъп N-Ark представи концепцията за новаторски плаващ остров, наречен Dogen City, който може да предоставя на жителите си най-съвременни медицински грижи и същевременно да се адаптира към предизвикателствата на изменението на климата.

Концепцията се простира на площ от 390 акра, като поселището "без болести" може да побере едновременно 40 000 жители, съставени от 10 000 постоянни жители и 30 000 туристи. Той функционира като плаващ град, но може да се превърне в самостоятелен остров в случай на природно бедствие.

Според фирмата в кръговата планировка, която наподобява плаващ диск, ще се помещават обществени жилища, медицински изследователски центрове, производители на храни и дори специални площадки за изстрелване на ракети на бъдещето.

Като цяло градът ще включва три основни компонента. Първо, "обитаем пръстен" с жилищна инфраструктура. Оформен по този начин, районът би могъл да предпази вътрешната част на залива от заплахата от цунами и повишаване на нивото на океана.

На второ място, под водата ще бъде изграден център за данни, който ще предоставя на общността услуги като управление на градовете, анализ на данни в областта на здравеопазването и изследване на лекарства, като същевременно ще се охлажда с околната вода, за да се пести енергия.

Не на последно място, автономната плаваща архитектура би могла да се движи свободно във вътрешния залив, без да е обвързана със сухоземни ограничения, което би позволило на острова да променя конфигурацията си в зависимост от необходимите функции или променящия се климат.

Що се отнася до интелигентното здравеопазване в Dogen City, жителите ще имат осигурен достъп до медицински услуги ежедневно, като следят състоянието на телата си чрез пръстени, кръвни проби и дори анализ на генома.

Медицинският туризъм ще бъде една от движещите икономики, докато част от острова може да се съсредоточи върху производството на храни с помощта на земеделие с морска вода и аквакултурни комплекси. Освен това градът би могъл да бъде отворен за приемане на жертви на природни бедствия и климатични бежанци, когато се наложи.

Макар да не е сигурно дали Dogen City наистина ще се реализира някой ден, концепцията дава повод за размисъл за това как светът може да бъде по-добре проектиран, за да посрещне климатичните предизвикателства, като например реалната възможност за повишаване на морското равнище и демографския бум.

Снимка: N-Ark

Виж още: Как да запишете името си в Космоса?