Персоналният асистент на Google, творчески наречен просто Google Assistant, до момента официално е наличен само за Pixel и Pixel XL, но има надежда, че скоро и други смартфони ще могат да го ползват.

За това свидетелства появата на предварителна версия на новото Google приложение (v6.13), станала достъпна за онези, които са се записали за бета-канала, където се предлагат версии преди официалното им пускане.

Колегите от Android Police твърдят, че са успели да подкарат Google Assistant, задържайки Home бутона вместо Now on Tap, на Galaxy Note 5 (работещ с Android 6.0.1 Marshmallow) и на Nexus 6P (ъпдейтнат до най-новия 7.1.1 Nougat). В същото време опитът да се пусне асистентът на друг Nexus 6P е бил неуспешен, така че новата версия на приложението очевидно е далеч от стабилна.

Оставяйки дали Pixel моделите ще продължат да ползват асистента ексклузивно или не, новата версия на самото Google приложение позволява правенето на разплащания през Google Assistant. Друга нова функционалност е т.нар. Lite режим (по-малка консумация на трафик при сърфиране), както и опцията да преглеждате скорошните търсения, които сте направили.

Ако сте експериментално настроени, може да пробвате да свалите ранната версия на приложението, но преди това прочетете внимателно.

Виж още: 7 от новите функции в Android Wear 2.0

Тагове: